Бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев в първия кабинет Борисов

...
Бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев в първия кабинет Борисов
Коментари Харесай

Бивш здравен министър на Борисов осъди прокуратурата

Бившият министър на опазването на здравето Божидар Нанев в първия кабинет " Борисов " е осъдил прокуратурата да му заплати обезщетение от 100 000 лв.. Присъдата е за неимуществените вреди, нанесени от делото за покупко-продажбите за антивирусния препарат " Тамифлу ", заяви news.lex.bg.
Това е решение на Софийския градски съд (СГС), който е почел желае на Нанев против държавното обвиняване в цялостния му размер. Освен санкцията, държавното обвиняване би трябвало да заплати и 6646 лв. за разходи за адвокатски възнаграждения.
От материалите по делото излиза наяве, че дейностите на прокуратурата против Нанев са унищожили освен политическата, само че и професионалната му кариера, заради което той е решил да емигрира във Франция.
Според изказванията на прокуратурата някогашният министър Нанев е сключил в края на 2009 година неблагоприятен контракт за доставка на лекарството против свински грип " Тамифлу " с компания " Рош България ".
Обвинението твърдеше, че той е пренебрегнал оферта на Здравната работа на Англия и от това са настъпили вреди за към 2.4 млн. лв. от разликата сред двете офертни цени.
Договорът с " Рош " бил за доставка на 200 000 дози и за отсрочено заплащане през 2010 година, когато към този момент ще са планувани и пари в бюджета. В същото време, офертата от Англия включвала неотложно заплащане, плюс транспортни разноски, а също така имало заплаха медикаментите да са с изминал период на валидност на идната година и по-късно да се заплаща за унищожаването им.
Затова и в министерството били на мнение, че офертата е неизгодна. Освен това, към края на 2009 година към този момент нямало растеж на заболяваемостта. Страната обаче е трябвало да бъде готова и за втора вълна, каквото в действителност имаше и закупените медикаменти тогава влязоха в приложимост.
На две инстанции съдилищата одобриха, че договорката освен не била неизгодна, а е била стопански оправдана и нужна.
Тогава Нанев се отбрани, че при оповестена международна пандемия България е трябвало да обезпечи препарати за най-малко 1 млн. души от популацията, а в страната имало към 100 000 опаковки, без да са планувани пари за повече за настоящата година. В последна сметка съдът одобри причините на някогашния здравен министър.
" Нещо повече, обвиняването е обвързвано с дейности, които министърът е подхванал в обстановка на рецесия за попречване на последствията на зараза на територията на Република България, които, видно от претекстовете на оправдателната присъда, са били съобразени с изключителна обстановка за попречване на тежки последствия за популацията.
Тези дейности, вместо да бъдат оценени като позитивни за жителите на Република България, са станали мотив за покачване на нелегално обвиняване ", отбелязва в актуалната си присъда съдията от Софийски градски съд.
Решението не е дефинитивно и към този момент е обжалвано от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР