Бившият министър на вътрешните работи на Италия и лидер на

...
Бившият министър на вътрешните работи на Италия и лидер на
Коментари Харесай

Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигранти

Бившият министър на вътрешните работи на Италия и водач на крайната десница Матео Салвини бе изправен пред съда в събота за това, че нелегално е блокирал слизането на 147 избавени мигранти от избавителен транспортен съд и ги е държал в ужасни условия.

Салвини участва на откриването на чуването в сицилианския град Палермо, което се състоя месец откакто беше отсрочено.

Очакваше се чуването да има най-вече процедурен темперамент, като арбитър Роберто Мургия трябваше да вземе решение по отношение на допустимостта на описите със очевидци, поискани от двете страни.

Салвини, водачът на крайнодясната партия „ Лига ", който е прочут с политиката „ италианците преди всичко ", е упрекнат в похищение и корист със служебно състояние за това, че е употребявал позицията си на вътрешен министър, с цел да задържи 147-те мигранти в морето през август 2019 година

48-годишният политик съобщи, че решението не е взето единствено от него, а е в съгласие с държавното управление, в това число от тогавашния министър председател Джузепе Конте.

Прокурорите желаеха в листата на очевидците да бъдат включени Конте, както и актуалният министър на вътрешните работи на Италия Лучана Ламорджезе и министърът на външните работи Луиджи Ди Майо.

Салвини разгласява в Туитър своя фотография в правосъдната зала, на която е застанал пред една от килиите, употребявани за някои от обвинените.

„ Това е правосъдната зала на пандиза в Палермо. Започва процесът, мечтан от левицата и от почитателите на незаконната имиграция: какъв брой ще коства на италианските жители? ", написа той в Туитър.

Извън правосъдната зала създателят и шеф на испанската благотворителна организация „ Отворени ръце ", която оперира със избавителния транспортен съд, съобщи, че процесът не е политически стимулиран.

„ Спасяването на хора не е закононарушение, а обвързване освен на капитаните, само че и на цялата страна ", съобщи Оскар Кампс пред публицисти.

Началото на правосъдния е сложено в миг, когато 406 мигранти, избавени при разнообразни интервенции край крайбрежията на Либия от немския благотворителен транспортен съд Sea Watch 3, дойдоха в сицилианското пристанище Поцало, с цел да бъдат разтоварени.

В случая от 2019 година мигрантите най-сетне получиха позволение да изоставен плавателния съд след шест дни, след предписание на прокуратурата. Последвалата инспекция на борда разкрива сериозна претъпканост и ужасни санитарни условия.

Салвини твърдо се отбрани, като съобщи, че пази страната с политиката си на „ затворени пристанища ", която имаше за цел да спре хората, опитващи се да преминат рисковия средиземноморски път до Италия.

Миналата година Сенатът на Италия гласоподава за лишаване на депутатския имунитет на Салвини, с което проправи пътя за правосъдния развой.

Лигата на Салвини заема твърда позиция във връзка с мигрантите, потвърждавайки, че Италия носи незаслужено задължение като първа точка за влизане в Европа за идващите от Северна Африка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР