Бившият мавзолей на Георги Димитров, който бе взривен през 1999

...
Бившият мавзолей на Георги Димитров, който бе взривен през 1999
Коментари Харесай

Скандал в СОС как да се казва мястото край бившия мавзолей |

Бившият пантеон на Георги Димитров, който бе взривен през 1999 година, съумя да скара съветниците в СОС през днешния ден. Проблемът бе името " Площадка Мавзолей " на мястото, където през днешния ден се издига интерактивната апаратура „ Един Човек ” на Венелин Шурелов. 

Мястото се споделя " Площадка Мавзолей " от 2018 година, когато започва стратегия " Навън " на Столична община, а през днешния ден ръководителят на комисията по Култура Малина Едрева и отрасловият зам.-кмет Тодор Чобанов внесоха отчет, с който действието на програмата се уголемява и отвън центъра на София. 

По време на разискванията Веселин Калановски от Демократична България изиска да се отстрани името " Площадка Мавзолей ", поради комунистическия знак, в който лежеше мумията на Димитров. В политическата полемика се включиха от Българска социалистическа партия, като Милка Христова и Иван Таков, които приканиха да не се трансформира историята.

Едрева предложи компромисен вид името да се промени на " Площадка Бившият Мавзолей ", само че от Демократична България не одобриха концепцията, като предлагането им беше това да е просто площадка 1. 

В последна сметка името остана непроменено. 

Наистина не разбирам упорството, с което ГЕРБ/СДС (заедно с Българска социалистическа партия, само че за тях ясно) постановиха доскоро на пъпа на София нов топоним, рефериращ към тоталитарния комунистически режим! Защо трябваше да кръщават " Площадка Мавзолей " пространството за краткотрайни художествени съоръжения до Градската градина? И това в случай, че градът ни така и така не съумява да се отърве от заварените знаци на режима като герба на Народна република България върху фасадата на Народното събрание и паметника на руските окупатори в Княжеската градина! Абсолютно ненужно и излишно!, разяснява във фейсбук кметът на регион Средец от Демократична България Трайчо Трайков. 

На съвещанието на СОС беше утвърдено предлагането на Едрева и Чобанов да се сътвори ново направление към стратегия “Навън ”, наречено „ Открито “. По новото направление ще се поддържа финансово реализацията на нови произведения в периферни, нетипични или едва създадени като терен за изкуство места в града. 

Възможните местоположения ще бъдат определяни на годишна база по предложение на Експертно-художествения съвет към кмета на Столична община в партньорство с Направление „ Архитектура и градоустройство ”. Селектираните от без значение жури до два плана ще могат да получат оптимално самостоятелно финансиране от 17 000 лева и ще бъдат експонирани за не повече от година. Направление “Открито ” на стратегия “Навън ” ще подкрепя и млади създатели, в това число чужденци, непрекъснато пребиваващи в България, да осъществят креативните си хрумвания. Стартът на първото издание на направление „ Открито ” се възнамерява за началото на пролетта на 2021 година, с оповестяването на покана за присъединяване, посочваща съответните местоположения и нужните документи при кандидатстването. По стратегия „ Навън ” се резервира досегашната локация на " Площадка Мавзолей ", изискванията и реда за кандидатстване, както и процедурата по селекция на плановете ще бъдат като в първото й издание. 

Столичният общински съвет утвърди Календара на културните събития на Столична община за 2021 година Средствата за него в размер на 2 590 400 лева ще бъдат обезпечени от бюджета на дирекция „ Култура “. Заложени са с близо 100 000 лева повече спрямо предходната година. Финансова поддръжка ще получат най-популярните театрални, танцови, кино, фотографски и музикални фестивали, книжни панаири, литературни събития, връчването на театралните награди „ Икар “ и „ Аскеер “ и доста други събития. И през тази година Столична община оказва логистична поддръжка на голям брой културни прояви. Ще бъдат финансирани и 10 нови за Календара събития, измежду тях са " Срещи на младото европейско кино - VII издание " на Арте Урбана Колектив; " IV. Софийски интернационален мини детски кино фестивал " на Сдружение „ Седем ”; " Литературни направления 2021 " на Фондация „ Прочети София “ и " София - Коледен град " на Пазари " Възраждане ". 20 000 лева са планувани за поддръжка на културно-информационните центрове на българите в Босилеград и Цариброд, както и за генералното консулство на страната ни в Ниш. 240 000 лева са за значими културни планове на районните общински администрации, а 100 000 лева са отделени за „ Лятна стратегия на Столична община “, която ще включва събития със свободен достъп навън, които ще се осъществят в месеците от април до октомври. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР