Бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на

...
Бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на
Коментари Харесай

Заев прави ход с Бучковски за преговори с България на фона на протести в Скопие

Бившият македонски министър председател Владо Бучковски ще бъде специфичен делегат на държавното управление в Скопие за България, заяви БНР като се базира на информация на БГНЕС.

Университетският професор и някогашен ръководител на СДСМ преди дни съобщи пред македонската телевизия " Нова ", че районен съд Македония няма друга опция с изключение на участието в Европейския съюз. Европейски Съюз е нашата стратегическа цел и по тази причина би трябвало да се борим за началото на договарянията, сподели той пред локална телевизия. " Премиерът Зоран Заев се бори за нашето европейско бъдеще в духа на европейските полезности ", акцентира Бучковски.

По думите му районен съд Македония претърпява своя катарзис.

" За мен това е дежавю. Опитах се през 2006 година след срещата с българския министър-председател Станишев да приказвам за общото ни бъдеще в Европейски Съюз, основано на общата ни история и изразихме подготвеност за взаимно честване на Св. Кирил и Методий и Илинденското въстание ", сподели още Бучковски и акцентира, че преди 14 години е бил посрещнат на нож от някои медии, а в този момент, 14 години по-късно, различен министър председател е " упрекнат " в ликвидация на историята на районен съд Македония. " Защо? Защото съгласно мен той откровено се бори от сърце за нашето европейско бъдеще ", сподели Бучковски.

57-годишният Владо Бучковски бе министър на защитата в ширококоалиционния кабинет на премиера Любчо Георгиевски от 13 май до 26 ноември 2001. От 1 ноември 2002 до декември 2004 година Бучковски още веднъж влиза в държавното управление като министър на защитата. Той бе министър-председател на РСМ от 15 декември 2004 година до 26 август 2006 година Той е правист по обучение.

Междувременно с обсада на улиците в Скопие през днешния ден на обяд ВМРО-ДПМНЕ изиска оставка на премиера Зоран Заев. Това стана откакто опозиционната партия заплаши през вчерашния ден, че в случай че министър председателят до края на деня не каже обществено защо договаря скрито с България, на следващия ден /т.е. през днешния ден, бел.ред./ опозицията ще блокира държавното управление и външното министерство.

 Снимка: AP/БТА

Според фрагменти на ТВ Канал 5 опозицията е блокирала целия център на столицата. Демонстранти споделят за малкия екран, че стачкуват за " избавление на македонското бъдеще и бъдещето на македонския народ ".

Телевизия Алсат заяви, че с изключение на оставката на Заев протестиращите пред външното министерство са поискали и отдръпването на външния министър Буяр Османи, изтъквайки, че през уикенда в това министерство са се водили договаряния с българската страна.

" Заев не съумя да трансформира Македония в европейска страна, само че съумя да сплоти жителите срещу себе си. Никой няма право да търгува с герои, единствено с цел да остане на власт. Затова считаме, че нито Буяр Османи, нито Зоран Заев и Никола Димитров имат право да търгуват с ползите на нашата страна ", съобщи Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ в тирада пред протестиращите пред Министерство на външните работи.

Демонстранти се събраха и пред постройката на държавното управление. Протестиращите носеха плакати " Народе, разсъни се ", " Заев, оставка ", " Долу държавното управление ".

Протестът продължи до 15 часа локално време, само че стачкуващите обявиха, че няма да се откажат от настояването за оставка на Заев, заяви електронното издание Курир.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР