Бивш лидер на Гордите момчета осъден на 22 години за атака на 6 януари срещу Капитолия

...
Бившият лидер на Гордите момчета Енрике Тарио беше осъден във
Коментари Харесай

Бившият лидер на "Гордите момчета" Енрике Тарио беше осъден във вторник на 22 години затвор за организиране на атаката на неговата крайнодясна екстремистка група срещу Капитолия в САЩ в неуспешен опит да спре прехвърлянето на президентската власт, след като Доналд Тръмп загуби изборите през 2020 г.

Присъдата на Тарио е най-дългата досега сред повече от 1100 случая на бунтове в Капитолия, надхвърляйки 18-годишните присъди, които основателят на Oath Keepers Стюарт Роудс и бившият лидер на Proud Boys Итън Нордиан получиха, след като съдебните заседатели ги осъдиха за бунтовна конспирация и други обвинения.

Това идва, когато Министерството на правосъдието се готви да изправи Тръмп пред съда в същата съдебна палата във Вашингтон по обвинения, че тогавашният президент е планирал незаконно да се придържа към властта, за която е знаел, че е била отнета от избирателите.

Случаят Tarrio — и стотици други като него — функционират като ярко напомняне за жестокия хаос, подхранван от лъжите на Тръмп около изборите, и степента, до която неговите фалшиви твърдения помогнаха да вдъхновят десните екстремисти, които в крайна сметка щурмуваха Капитолия да осуетят мирното предаване на президентската власт.

Ставайки да говори преди произнасянето на присъдата, Тарио моли за снизходителност, описвайки 6 януари като „национален срам“ и се извинява на полицаите, които защитаваха Капитолия и законодателите които избягаха от страх. Гласът му трепна, когато изрази съжаление, че е разочаровал семейството си и се закле, че е приключил с политиката.

„Аз не съм политически фанатик. Причиняването на вреда или промяната на резултатите от изборите не беше моята цел“, каза Тарио.

„Моля, покажете ми милост“, каза той и добави: „Моля ви да не ми отнемате 40-те години“.

Прокурорите поискаха 33 години зад решетките за Тарио, описвайки го като водач на заговор за използване на насилие, за да разбие крайъгълния камък на американската демокрация и да отмени изборната победа на Джо Байдън, демократ, над Тръмп, републиканец.

„Трябва да се уверим, че последствията са напълно ясни за всеки, който може да не е доволен от резултатите от 2024, 2028, 2032 г. или всякакви бъдещи избори, докато се помни този случай“, каза прокурорът Конър Мълроу. „Това беше планиран терористичен акт.“

Тарио не беше във Вашингтон, окръг Колумбия, когато членовете на „Гордите момчета“ се присъединиха към хиляди поддръжници на Тръмп, които трошиха прозорци, биеха полицаи и се изсипаха в залите на Камарата на представителите и Сената, докато законодателите се срещаха за да удостовери победата на Байдън. Но прокурорите казват, че 39-годишният жител на Маями е организирал и ръководил нападението на Гордите момчета отдалеч, вдъхновявайки последователите със своята харизма и склонност към пропаганда.

Тарио е бил арестуван два дни преди бунта на Капитолия по обвинения, че е обезличил един банер Black Lives Matter по време на предишен митинг в столицата на страната и той се съобрази със заповедта на съдия да напусне града след ареста му.

САЩ Окръжният съдия Тимъти Кели, който беше номиниран за съдията от Тръмп, се съгласи с прокурорите, че престъпленията на Гордите момчета могат да бъдат наказани като „тероризъм“ - увеличаване на препоръчаната присъда съгласно федералните насоки. Но в крайна сметка той осъди Гордите момчета на срокове затвор, по-кратки от това, което прокурорите искаха.

Гръбнакът на правителствения случай бяха стотици съобщения, разменени от Гордите момчета в дните преди 6 януари, които според прокурорите показват как екстремистите се възприемат като революционери и празнуват атаката на Капитолия, която накара депутатите да се укрият.

Докато Гордите момчета препълваха Капитолия, Тарио ги приветстваше отдалеч, като пишеше в социалните медии: „Направете това, което трябва да се направи.“ В криптиран групов чат на Proud Boys по-късно същия ден някой попита какво трябва да направят след това. Тарио отговори: „Направи го отново.“

„Не правете грешка“, написа Тарио в друго съобщение. „Ние направихме това.“

Адвокатите на Тарио отрекоха „Гордите момчета“ да са имали какъвто и да било план да атакуват Капитолия или да спрат сертифицирането на победата на Байдън. Те твърдяха, че прокурорите са използвали Тарио като изкупителна жертва за Тръмп, който говори на митинга „Спрете кражбата“ близо до Белия дом на 6 януари и призова поддръжниците си да се „бият като адски“.

Тарио е последното Гордо момче лидер, осъден за бунтовнически заговор, за да получи наказанието си. Трима колеги от Proud Boys, признати за виновни от жури във Вашингтон по рядко използвано обвинение за подбуждане, бяха осъдени на затвор от 15 до 18 години.

Министерството на правосъдието обжалва присъдата от 18 години затвор на Роудс, основателят на Oath Keepers, който беше осъден за бунтовнически заговор в отделно дело, както и присъдите на други членове на неговата антиправителствена милиционерска група, които бяха по-леки от това, което прокурорите са търсили. Прокурорите поискаха 25 години затвор за Роудс.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР