Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич беше признат за

...
Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич беше признат за
Коментари Харесай

Ратко Младич е виновен за геноцид в Сребреница

Бившият пълководец на босненските сърби Ратко Младич беше приет за отговорен по обвиняването в геноцид поради жестокостите по време на войната в Босна през 90-те години на предишния век. Той бее наказан за клането на над 7000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета в Сребреница през 1995 година и за обсадата на Сараево, в която починаха повече от 10 хиляди души.

Ратко Младич беше наказан на пожизнен затвор ,

заяви Би Би Си (BBC).

Преди това той беше отхвърлен от правосъдната зала в Хага, откакто се разкрещя на съдиите, четящи присъдата му за военните му закононарушения. Това се случи, откакто съдията отхвърли настояването на юриста на Младич да отсрочи съвещанието по здравословни аргументи. Заседанието беше прекратено за пет минути по молба на Младич, който изиска да отиде до тоалетната.

Паузата обаче се удължи, защото му прилоша и трябваше да бъде подложен на медицински обзор. След като юристът му осведоми съдията, че Младич е вдигнал кръвно, а съдията отхвърли да отсрочи съвещанието, генералът се развика на съдиите:

„ Те лъжат, вие лъжете. Не се усещам добре “ .

Делото продължи след отстраняването на Младич. Той беше изпратен в обособена стая, където ще чуе дълго чаканата присъда по малкия екран.

Съдия Алфонс Ори удостовери решението на правосъдния състав, че в Сребреница е осъществен геноцид. Не имало планове за геноцид обаче в други шест общини – Ключ, Котор Варош, Сански мост, Приедор, Власеница и Фоча.

Бившият боен водач на босненските сърби прочут като „ Касапина от Босна “ беше изправен пред 11 обвинявания, в това число в геноцид, нарушение на законите и правилата на войната и закононарушения против човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995), лишила живота на над 100 000 души.

74-годишният военачалник Младич отхвърли всички обвинявания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР