Бившият кмет на София и Стефан Софиянски даде интервю за

...
Бившият кмет на София и Стефан Софиянски даде интервю за
Коментари Харесай

Софиянски: На Левски му трябва голям спонсор, за да направи нещо

Бившият кмет на София и Стефан Софиянски даде изявление за " Тема Спорт ", в което сподили мнението си оттносно протичащото се в обичания си  Левски. Той разяснява представянето на отбора под управлението на Николай Костов, финансовото положение на клуба и дали може скоро да се откри нов огромен спонсор. Софиянски показа мнението си и за провелите се неотдавна кметски избори в София.

Г-н Софиянски, Левски се намира в игрова рецесия. Какво ви прави усещане в играта на сините в последните дуели

- Забелязвам, че от началото на сезона Уелтон раздвижваше играта в нахлуване, а без него нещата не вървят. Но бразилецът към този момент стана доста различим за противниковите бранители. Притеснявам се, че в случай че не се потърсят някакви нови хрумвания за структурата на тима, няма да има скоро триумфи. Особено загубата с 0:1 от ЦСКА 1948 в Бистрица ми бе доста обидна. В първия кръг " сините " записаха проваляне с 1:2 от същия съперник на " Герена ". Два пъти да загубиш по подобен метод от един и същи съперник и да не си вземеш поука е обидно за тим като Левски.

Създаде се напрежение към треньора Николай Костов. Какво забелязвате в работата от началото на сезона?

- За мен започва добре. Това, което ме тормози още при назначението му, бе, че на никое място в предходните му тимове не се е задържал за по-дълго. Вече знаехме и първия му престой в Левски. От друга страна, постоянно е имал краткотрайни триумфи и ми се искаше по този начин да бъде и на " Герена ". Дано да не е минал зенита си и да развие още нещо в тима. Прочетох, че и Саид Ибраимов ще се завърне в спортно-техническия щаб, само че не ми се желае да се притеглят още веднъж бразилци - към този момент има петима. Беше хубава концепцията на Станимир Стоилов, а и Костов я продължи известно време халфовата линия да бъде българска. Имаше добра сработка. Сега го няма Филип Кръстев и би трябвало да му се откри заместител, с цел да стане по същия метод. Поне единият бек също е належащо да е роден състезател. Вратарят Пламен Андреев ме тормози. Не мога да си обясня този спад при него от кое място пристигна. Водеше се един от най-хубавите вратари в шампионата, беше най-младият и минимум голове позволи предишния сезон. Не мога да схвана по какъв начин се стигна до това, дали от отбраната пред него, не знам. Иска ми се и Марин Петков да има повече минути за игра, а не да е запаса.

Как ви се вижда и сагата, която се развихри с договорите на съществени играчи като Андриан Краев и Жереми Петрис?

- Как да ги разясня? То е ясно, хората се тормозят, че в Левски няма финансиране. Това са експерти, които играят за пари. Какво да приказваме повече! Виждат терзанията и какво е положението на клуба. Искат някакви гаранции. Съвсем обикновено е.

Споменахте финансирането на Левски. Мина Общото заседание, след което управлението дефинира, че се върви към позитивна развръзка с задълженията, само че този към Национална агенция за приходите продължава да е над 10 милиона лв.. Какво е мнението ви по тематиката?

- Имам терзания, чеентусиазмът на публиката се изчерпва. Все отново огромна част от това да се поддържа Левски се дължи на почитателите. Струва ми се, че при Иво Ивков и Мъри Стоилов имаше малко повече страст и въодушевление, без да недооценявам Наско Сираков и Даниел Боримиров. Може би, в случай че бяха останали всички в един екип, щеше да е по-добре.

Да, тъй като в този момент е ясно, че в касата на клуба няма да могат да влязат положителни суми от прехвърляния на играчи, както бе при започване на годината...

- Не съм експерт по продажбите. Знам, че Саид Ибраимов е добър в това, само че както споделих, не считам, че на Левски му трябват още чужденци. Освен това тези, които сега играят на " Герена ", наподобяват доста предани на клуба. Към тази структура на терена би трябвало да се прибавят повече български футболисти. Вижда се, че няма спор по постовете и нека се тръгне по тази линия на всяко звено да има най-малко по един роден състезател. Ще се реализира баланс сред българи и чужденци и мисля, че ще работи доста по-добре, в сравнение с в тимове като ЦСКА и Лудогорец, където напълно са легнали върху иностранците.

Според вас има ли изгледи за намирането на нов огромен спонсор и промяна на собствеността след пропадането на договорката с " Юнайтед груп "?

- Не бях почитател на " Юнайтед груп ". За мен това беше малко мъглява кандидатура. По-скоро, което го знам, Левски изпусна преди доста време ползите на " Газпром ". Сега нещата са съвсем невъзможни. Но в случай че от " Герена " желаят да създадат нещо, им би трябвало точно подобен спонсор.

При пропадането на договорката от " Юнайтед груп " излязоха със известие, че някои задължения стопират съглашението...

- Много добре знам какво се случи. Те сложиха неизпълними условия пред Национална агенция за приходите и страната да се ангажира с неща, които не е редно да стават. Не може да ангажираш страната по този метод. Искаха Национална агенция за приходите да разсрочи задълженията, да махне лихвите. Запознат съм с техните условия, които бяха неизпълними. Дали ги бяха сложили, с цел да не се реализира договорката, не знам. Пожелаха 50-годишна концесия на стадион " Георги Аспарухов ", което е невероятно съгласно българското законодателство. Тук не бих винил никой за пропадането на договорката. Не знам дали желанията на " Юнайтед груп " бяха съществени, или беше някакъв флирт по различен мотив.

Виждате ли още веднъж нулева година за Левски след последните представяния на отбора?

Не, Левски си е Левски. Лошото е, че с тази загуба от ЦСКА 1948 и равенството с Ботев Пловдив може да се изпадне от шестицата. Но тимът би трябвало да се активизира до края на годината и да зимува в горната група. За шампионска купа не може да се приказва сега и мъчно ще се завоюва, тъй като сините изостават на 10 точки от първия. Трябва да се гони място в тройката. Левски има качествени футболисти. Николай Костов съобщи, че поема отговорността за неприятните резултати, вместо да го прави, да промени нещо по този начин, че отборът да побеждава. Наистина сините са доста ялови в предни позиции и това е притеснително. Не считам, че Сонко Сундберг липсва на тима, а добра организация в офанзива. Дано се откри по-добро решение.
 Дунав: В мача с Левски ние ще сме
Дунав: В мача с Левски ние ще сме " сините "!

Ето по какъв начин
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР