Бившият италиански премиер Джулиано Амато в интервю, публикувано в събота

...
Бившият италиански премиер Джулиано Амато в интервю, публикувано в събота
Коментари Харесай

Бивш италиански премиер: Франция свали пътнически самолет, в опити да убие Кадафи

Бившият италиански министър председател Джулиано Амато в изявление, оповестено в събота от La Repubblica, декларира, че ракета на френските военновъздушни сили инцидентно е свалила пътнически аероплан над Средиземно море през 1980 година след несполучлив опит да убие тогавашния водач на Либия Моамар Кадафи, оповестява Politico.

Амато прикани френския президент Еманюел Макрон да опровергае или удостовери изказванието му за повода за злополуката, при която са починали всички 81 души на борда на италианския вътрешен полет.

" Беше стартиран проект за удряне на самолета, с който летеше Кадафи ", твърди Амато в изявлението, предполагайки, че мощният държател е бил предизвестен от някогашния противник на Амато, някогашния министър-председател Бетино Кракси.

Настояшият талианският министър председател Джорджа Мелони отговори на мненията на Амато, заявявайки, че изказванията на нейния предходник " заслужават внимание ", само че че той би трябвало да даде всички твърди доказателства, с които разполага.

Амато обаче призна, че няма солидни доказателства в поддръжка на изказванията.

Politico разяснява, че изказванието може да провокира дипломатически спор сред Италия и Франция.
 Отново проверяват Никола Саркози за парите от Муамар Кадафи
Отново проверяват Никола Саркози за парите от Муамар Кадафи

Проблеми за някогашния френски президент

Припомняме, че някогашният френски президент Никола Саркози, който е замесен в правни проблеми, откогато напусна поста си, бе изправен през май пред нов правосъден развой поради хипотетично либийско финансиране на предизборната му акция през 2007 година

Френската прокуратура за финансови закононарушения (PNF) съобщи, че Саркози и още 12 души би трябвало да бъдат изправени пред съда поради обвиняванията, че са поискали милиони евро финансиране от режима на тогавашния либийски водач Муамар Кадафи за победната си акция за държавен глава.

Саркози е упрекнат в корупция, нелегално финансиране на предизборна акция и прикриване на заграбване на обществени средства, се споделя в изказване на прокурорите.

Той постоянно е отхвърлял обвиняванията .

Призивът на прокурорите за правосъден развой не е окончателното решение дали процесът ще продължи, като последната дума по делото, което е намерено от 2013 година, имат проверяващите магистрати.

Сред другите подсъдими по делото са тежки фигури като някогашната дясна ръка на Саркози Клод Геан, тогавашният началник на финансирането на акцията Ерик Вьорт и някогашният министър Брис Ортфьо.

Десният Саркози, който завоюва изборите през 2007 година, само че по-късно загуби през 2012 година от социалиста Франсоа Оланд, е осъждан два пъти по обособени каузи , откакто напусна поста си.
 Режимът на Кадафи заразил със СПИН децата в Бенгази
Режимът на Кадафи заразил със СПИН децата в Бенгази

За това бяха упрекнати българските медицински сестри

Кадафи бе погубен от свои съперници на 20 октомври 2011 година след траяла няколко месеца акция на страни от НАТО.

През декември 2015 година съперничещите си държавни управления в Либия се споразумяха да основат държавно управление на националното единение и да сложат завършек на политическите боричкания.

Сейф ал Ислам, на който се гледаше като на най-вероятния правоприемник на Кадафи, беше арестуван през 2011 година от милиция в Зинтан , в планински западен регион под контрола на управляващите в столицата Триполи.

Той бе наказан на гибел задочно от съда в Триполи през 2015 година поради присъединяване му в убийствата на протестиращи по време на въстанието, което смъкна татко му. Наказанието обаче не беше осъществено. Процесът е воден от непризнатото от интернационалната общественост самопровъзгласило се държавно управление в Триполи.
 Съд още веднъж върна дисквалифицирания наследник на Кадафи в президентските избори в Либия
Съд още веднъж върна дисквалифицирания наследник на Кадафи в президентските избори в Либия

Комисията го острани поради присъдите против него
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР