Бившият гръцки президент Христос Сардзетакис почина на 92-годишна възраст след

...
Бившият гръцки президент Христос Сардзетакис почина на 92-годишна възраст след
Коментари Харесай

Почина бившият гръцки президент Христос Сардзетакис

Бившият гръцки президент Христос Сардзетакис умря на 92-годишна възраст след дълго лекуване в болница, заяви "Keep Talking Greece ".
Той е необятно прочут с това, че прецизно проверява убийството на депутата от левицата Григорис Ламбракис, осъществено през 1963 година от десни екстремисти.
Сардзетакис се лекуваше от пневмония в интензивното поделение на общата болница "Лайко " от 4 декември, откакто разви остра дихателна непълнота. Той е умрял в ранните утринни часове на деня.
Сардзетакис е неотстъпчивият прокурор по нашумелия случай на убийството на левия народен представител (и "лекар на бедните ") Григорис Ламбракис, осъществено на 22 май 1963 година в Солун от десни екстремисти. На погребението му участват над половин милион души. Въпреки възпрепятстването на правораздаването от страна на началниците му, Сардзетакис настойчиво води следствието до дъно. Успява да осъди служителите на реда, взели участие в убийството; по-късно те са оправдани от гръцката военна хунта през 1967-1974 година
Обстоятелствата по следствието на Ламбракис са тематика на известния разказ "Z " от 1966 година на Василис Василикос, а Сардзетакис е изигран от Жан-Луи Трентинян във филмовата акомодация на романа от 1969 година на Костас Гаврас.
След правосъдното гонене против Ламбракис Сарцетакис отпътува за Париж на държавно спонсорирана просветителна почивка, с цел да учи относително право във Факултета по право и стопански науки в Париж и в Университетския център за проучване на европейските общности (Centre Universitaire des Études des Communautés Européennes).
Непосредствено след държавния прелом на 21 април 1967 година, осъществен от Пападопулос, той е свикан назад в Атина от военната хунта. Заедно с 29 други магистрати е освободен от всички свои юридически функционалности с "конституционен акт " на 29 май 1968 година На два пъти е задържан и съвсем година е в пандиза, до момента в който на 19 ноември 1971 година е освободен под възходящ интернационален напън. По време на пленничеството си е малтретиран от гръцката военна полиция. През септември 1974 година, след свалянето на диктатурата и възобновяване на демокрацията в Гърция, Сардзетакис е изцяло оправдан. През идващите години той става ръководител на Апелативния съд и най-после, през октомври 1982 година, член на Касационния съд. През март 1985 година държавното управление, ръководено от министър-председателя Андреас Папандреу, афишира проекти за понижаване на пълномощията на президентството, а ръководещата партия ПАСОК отхвърля да възобнови мандата на Константинос Караманлис. Караманлис подава оставка и Сардзетакис е определен от Народното събрание за 5-годишен мандат като четвърти президент на Република Гърция (или пети, в това число краткотрайния президент Алеврас) Без публична политическа принадлежност, Сардзетакис е президент от 30 март 1985 година до 5 май 1990 година
Христос Сардзетакис е необятно считан за воин на демокрацията. Въпреки че гръцката левица го прави оценка високо, в персоналните си политически възгледи той постоянно е бил антикомунистически надъхан гръцки националист. Ревността му да разкрие обстоятелствата за убийството на Ламбракис не се основава на политическите му възгледи, а на професионализма и възприятието му за дълг. Сардзетакис е награждаван няколко пъти като лекар хонорис идея и е притежател на най-високите оценки на доста страни. Той беше необятно прочут и почитан поради честността си като арбитър и като герой за народна власт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР