Бившият главен изпълнителен директор на компания за бронирани автомобили в

...
Бившият главен изпълнителен директор на компания за бронирани автомобили в
Коментари Харесай

Шеф на компания за бронирани коли вкарал нелегално в САЩ злато за $140 млн.

Бившият основен изпълнителен шеф на компания за бронирани коли в Маями се е признал отговорен по обвинявания, че е оказал помощ за незаконния импорт в Съединени американски щати на злато на стойност 140 млн. $, което е било нелегално добито в Южна Америка.

Хесус Габриел Родригес-младши, тогавашният основен изпълнителен шеф на Transvalue, която предоставяла коли за транспорт на злато и други скъпоценности, е признал, че е имал съществена роля за трафика на злато в страната по метод, който заобикаля разпоредбите за пране на пари и възбраните за експорт.

Според прокуратурата 45-годишният Родригес и неговата компания са помогнали за превръщането на Маями в главен хъб в интервенция, по която в Съединени американски щати незаконно е вкарвано злато за милиони долари от противозаконни мини в цяла Южна Америка, частично и като метод за пране на пари на наркотрафиканти, осведоми MarketWatch.

Според правосъдните документи Родригес имал сделка със чиновници на основана в Тексас NTR Metals, която се занимава а рафинирането на злато в Съединени американски щати, да скрива произхода на златото, което се вкарва през интернационалното летище в Маями.

Схемата, която работела в интервала 2015 – 2016 година, включвала хиляди килограми злато, която идвали със аероплан в Съединени американски щати от Кюрасао. Тъй като Кюрасао не разполага със лични златни мини или преработващи метала компании, се счита, че по-голямата част от златото е идвало по вода от Венецуела.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа заповед, с която не разрешава на фирмите в Съединени американски щати да се занимават със злато, което идва от мини във Венецуела. NTR също по този начин забрани покупката на злато от Кюарасао поради свои лични правила против прането на пари.

За да заобиколи тези забрани, Родригес уреждал златото, което идвало с куриери от Кюрасао, да бъде изпращано до Каймановите острови, след което се прибирало в Съединени американски щати.

При връщането в Съединени американски щати Родригес уреждал документите по този начин, че произходът на метала да е от Каймановите острови. След това златото било изпращано в рафинерии на NTR във Флорида и на други места и продавано на нищо неподозиращи производители на бижута и други артикули.

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР