Бившият главен икономист на Световната банка и носител на Нобелова

...
Бившият главен икономист на Световната банка и носител на Нобелова
Коментари Харесай

Нобелист критикува липсата на почтеност на Кристалина Георгиева

Бившият основен икономист на Световната банка и притежател на Нобелова премия за стопанска система Пол Ромър разкритикува в изявление за Франс прес " неналичието на честност " на някогашния управителен екип на банката, в това число на основния изпълнителен шеф Кристалина Георгиева, която след това оглави МВФ.

" Когато повдигах някои въпроси, Кристалина се опитваше да замаскира, да прикрие ", показва той. " Бях управителен от хора, на които липсваше честност. Беше нетърпимо ", споделя Ромър пред Агенция Франс Прес.
Икономистът укорява Георгиева, че е желала да прикрие различия по методологията на отчет, предиздвикали Пол Ромър да подаде оставка през януари 2018 година. Тогава той показал особена сдържаност във връзка с случайни промени, осъществени в методологията, които били във щета на други страни, изключително на Чили.

Снощи Световната банка (СБ) разгласи, че е решила да спре правенето на годишния си отчет " Да правиш бизнес (Doing Business) поради открити нередности в отчетите за 2018 и 2020 година.
В следствие на нередностите при обработката на данни се приказва за оказване на " напън " от страна на високопоставени чиновници на банката, в това число от тогавашния основен изпълнителен шеф Кристалина Георгиева, за повишение на рейтинга на Китай през 2017 година. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР