Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените

...
Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените
Коментари Харесай

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият основен икономист на МВФ Оливие Бланшар сигнализира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална рецесия заради възходящия недостиг по дълга, който към този момент надвишава $34 трилиона.

Този възходящ дълг е причина за безпокойствие освен в Съединени американски щати, само че и измежду БРИКС и други разрастващи се страни, които държат обилни запаси в щатски долари.

Бланшар посочи взаимосвързаността на стопанските системи, като акцентира, че спираловидно възходящият дълг на Съединени американски щати основава опасности за международната финансова непоклатимост. Той предизвести, че неуспехът при решаването на проблемите с дълга може да накара страните от БРИКС и други страни да се откажат от щатския $ за интернационалните транзакции, което може да промени световната икономическа динамичност.

В изявление пред Комисията по стопански въпроси на Камарата на лордовете, Бланшар изрази угриженост по отношение на забележителните дефицити на Съединени американски щати и неналичието на старания за тяхното понижаване. Той акцентира последствията от икономическите усложнения на Съединени американски щати за останалата част от света, като акцентира на нуждата от самодейни ограничения за попречване на рецесията.

Въпреки това Бланшар означи позитивна страна на БРИКС и други разрастващи се страни, като допусна, че финансовият спад в Съединени американски щати може да им даде благоприятни условия .

Той изясни, че тези страни последователно понижават зависимостта си от щатския $ и рецесията в Съединени американски щати може да поддържа родните им валути и стопански системи.

В отговор на очертаващия се риск страните по света все по-често ползват тактики за дедоларизация, с цел да понижат експозицията си към деноминиран в щатски долари дълг. Макар че дълговата рецесия в Съединени американски щати би засегнала най-вече самите тях, страните от БРИКС и други страни са подготвени да дадат приоритет на укрепването на националните си стопански системи и да понижат зависимостта си от щатския $.

Това отдалечаване от зависимостта от $ отразява по-широка наклонност към по-многополюсен световен стопански пейзаж, в който другите валути и търговски съглашения играят все по-важна роля в интернационалните финанси.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР