Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента на страната си

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента на страната си
Коментари Харесай

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди Бундестага за отнети привилегии

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер съди Народното събрание на страната си в опит да възвърне специфичните си привилегии, които му бяха отнети през май, заяви в петък юристът му пред ДПА.

В иск, подаден в Берлинския административен съд, 78-годишният Шрьодер упорства да му бъде върнат офис в Народното събрание, съобщи основаният в Хановер негов юрист Михаел Нагел.

През май бюджетната комисия на немския парламент постанови, че Шрьодер, който от дълго време е обект на яростни рецензии в Германия поради връзките си с Русия, би трябвало да се откаже от правото си на офис в Бундестага, макар че ще продължи да получава пенсията си и да разполага с защита.

Правният екип на някогашния канцлер твърди, че решението на бюджетната комисия на Бундестага да понижи финансирането на парламентарната канцелария на Шрьодер и да я закрие е било нелегално , съгласно изказване на адвокатската адвокатска фирма, получено от ДПА.

Твърди се, че "пенсионираният канцлер Герхард Шрьодер към този момент не упражнява по този начин наречените си "запазващи се публични отговорности ". Не се прецизира обаче какви въобще са тези "запазващи се служебни отговорности ", по какъв начин да се дефинира дали те се упражняват или не и също така каква процедура би трябвало да се съблюдава в това отношение ", се споделя в изказването.

Бившият канцлер, който заемаше поста сред 1998 година и 2005 година, от години е подложен на критика поради присъединяване си в съветски държавни компании и е считан за непосредствен персонален другар на съветския президент Владимир Путин.

Натискът върху Шрьодер да се разграничи от Путин се ускори след нахлуването на Русия в прилежаща Украйна.

През май Шрьодер най-сетне разгласи, че ще напусне надзорния съвет на съветския енергиен колос " Роснефт ". Той отхвърли и номинация за поста в надзорния съвет на различен съветски енергиен колос – "Газпром ".

В понеделник, след няколкоседмично обсъждане, неговата лявоцентристка партия ГСДП реши, че няма учредения за изключването му от партията.

Комисията в северния немски град Хановер съобщи, че Шрьодер не е нарушил партийния устав на социалдемократическата партия, като се е заел с съветски държавни компании, което значи, че няма съображение за изключване или даже неодобрение.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР