Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова европейските

...
Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова европейските
Коментари Харесай

Бивш генерален секретар на НАТО: Европа трябва да премине към военна икономика

Бившият общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен прикани европейските страни да преминат към военна стопанска система и да усилят разноските за защита, с цел да се приготвят за възможното завръщане на Доналд Тръмп като президент на Съединени американски щати.

" Европа би трябвало да премине към военна стопанска система и да достави на Украйна всички оръжия, от които се нуждае “, съобщи датският политик в изявление за швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung, представен от " Фокус ".

Според Расмусен страните от Европейски Съюз би трябвало да засилят взаимната работа в региона на защитата и сигурността. " Европейски Съюз би трябвало да назначи комисар по защитата и да усили потенциала за произвеждане на оръжия и муниции “, добави той.

Расмусен предизвести, че възможното завръщане на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп на поста в Белия дом може да се трансформира в " предизвикателство “ за НАТО. " Неговите мнения, че под негово управление Съединени американски щати няма да се притекат на помощ на небрежни членове на НАТО, отслабват вярата в член 5 от Северноатлантическия контракт, клаузата за взаимна военна помощ. Неговите мнения са извънредно рискови “, означи Расмусен.

В същото време той означи, че Тръмп не може да разгласи отдръпването на Съединени американски щати от Алианса без утвърждението на Конгреса, което " той в никакъв случай няма да получи “. " Но като президент Тръмп може да направи доста други неща, с цел да подкопае същинската стойност на участието на Съединени американски щати в НАТО. Той може да вземем за пример да не участва на среща на върха на Алианса, да бойкотира учения на НАТО или да откаже да изпрати войски на помощ при положение на спор “, изясни политикът.

Според него, с цел да се приготвят за възможното завръщане на Тръмп, европейските страни би трябвало да усилят разноските за защита - единствено 18 от 31 страни членки на НАТО са постигнали задачата от 2% от Брутният вътрешен продукт за потребностите на армията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР