Бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че правителството трябва да

...
Бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че правителството трябва да
Коментари Харесай

Няма кой да се ангажира с АЕЦ "Белене" без държавна гаранция, смята Симеон Дянков

Бившият финансов министър Симеон Дянков счита, че държавното управление би трябвало да се откаже от плана за АЕЦ " Белене ", а допускането на китайски вложител няма да бъде позволено от Европейския съюз.

" Никога по никакъв метод Европейският съюз няма да разреши на китайски вложител където и да е в Европейски Съюз да има такава стратегическа инвестиция ", съобщи Симеон Дянков в ефира на " Нова телевизия ".
Той счита, че няма сериозен вложител, който да се ангажира с централата без гаранции от страната и дефинира развиването на тематиката като " следващо търсене на теле под вола ".

Дянков напомни, че досега е имало две страни, които са пробвали такова нещо – Словакия и Унгария, само че и двете без триумф. " Шансът на България да има подобен вложител е нулев ", съобщи някогашният финансов министър.
Той разяснява и вероятността на България за участие в еврозоната.

" Сега е единственият вероятен миг да аплайваме за чакалнята на еврозоната в границите на идващите най-малко 5 години ", сподели той и подчертава, че това е поради българгаското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той счита, че е значимо да се каже на Европа, че би трябвало да върви по законите, които самата тя е основала. По думите му изпълняваме всички критерии за кандидатсване в еврозоната.

" Определено ще сме по-интересни за вложителите, в случай че сме в еврозоната ", съобщи Дянков. " Важно е да се каже, че в този момент аплайваме за чакалнята, там се чака най-малко поне години и половина. Сега е моментът да тръгнем нататък, тъй като това един път за постоянно ще отстрани тематиката България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние би трябвало да сме на първа скорост, това ни е шансът ", съобщи Дянков.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за АЕЦ "Белене " (179)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР