Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с

...
Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с
Коментари Харесай

Делян Пеевски не е декларирал три офшорки, когато е бил депутат

Бившият народен представител и медиен магнат Делян Пеевски е обвързван с три офшорни компании, за които няма никаква диря в подадените от него имуществени заявления. Данните за тях са от интернационалното разследване Досиетата Пандора, оповестява уеб сайтът за проверяваща публицистика BIRD, който е сътрудник в следствието.

На 19 ноември 2013 година филиалът на офшорния снабдител на правни услуги Trident Trust в Швейцария разпорежда на собствен чиновник да оформи промяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е записана в Британските Вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG. 

Документите за промяната на собствеността са изпратени като атачмънти във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се схваща, че на 12 ноември 2013 година капиталът от 50 000 Щатски долар на Felina е трансфериран от  Lassandra Corporation, записана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A. 

Повечето шефове на въпросните компании са никому незнайни жители на БВО и Панама. Но в един от документите, с който се удостоверява промяната на собствеността, като шеф на Felina е посочен Делян Пеевски.

По това време Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи в 42-то Народно заседание и е записал в кариерата си къс стаж като шеф на ДАНС. Скандалното му предопределение от Народното събрание с гласовете на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия отключи многомесечни митинги против държавното управление “Орешарски ”.

Не е ясно от кой момент депутатът е шеф на компанията, само че когато през 2014 година той подава годишната си декларация за 2013 година в нея няма и диря от Felina.

Всъщност, Пеевски няма по какъв начин да заявява директорския си пост във Felina, защото такава рубрика въобще не попада в декларациите, попълвани от народните представители. Правилникът на Народното събрание категорично не разрешава на депутатите да вземат участие в управителни или контролни органи на търговски сдружения и кооперации. При встъпването си в служба всеки национален фаворит попълня специфична декларация, че не заема несъвместими длъжности.

Депутатите могат да имат благосъстоятелност в търговски сдружения, само че би трябвало да ги заявяват. Досиетата Пандора потвърждават, че Пеевски е нарушил и това законово условие.

В продължение на години Делян Пеевски заявяваше единствено два жилището и къща с двор в София, както и лек автомобил Опел за 1000 лева. Изсветляването на владенията на депутата стартира с декларацията му от 2016 година (за предходната 2015 г.), когато той се разгласи за притежател на няколко български и задгранични компании. При встъпването си като народен представител в 44то Народно заседание през 2017 Пеевски обявява собственост в три задгранични компании и в една българска компания.  

През 2019 година депутатът от ДПС декларира, че през 2018 година е имал благосъстоятелност единствено в една компания – Proof Method Marketing. Но това не дава отговор на действителното положение на неговите владения.

Досиетата Пандора сочат, че Пеевски не е заявил дялове в размер на 100 000 Щатски долар във фирмата Verum International Limited. Тя е записана на Сейшелите през 2016 година и за неин притежател е посочена дубайската IGWT Limited, също благосъстоятелност на Пеевски. На 1 юли 2018 година Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се афишира за реален собственик на дяловете на Verum, надлежно на IGWT и по едно и също време с това ги трансферира на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт.

На 21 септември 2018 година Ангелов изпраща указания до регистриращата компания Alfa Consulting да ликвидира Verum International Limited. Фирмата е заличена дефинитивно няколко месеца по-късно през май 2019 година

В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 година няма диря от Verum International и нейните 100 000 Щатски долар капитал, нито от IGWT Limited. Затаяването на данни в декларация пред КПКОНПИ е най-малкото мотив да се образува произвеждане за цялостна инспекция от Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, написа BIRD.

Дали укриването на офшорките съставлява и документно закононарушение по член 313 от Наказателен кодекс е противоречив въпрос. С обвинявания по този член поради недекларирано имущество се снабдиха в предишното политикът от Движение за права и свободи Христо Бисеров и някогашната шефка на Национална агенция за приходите Мария Мургина. И двамата бяха оправдани от съда. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР