Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт заяви пред комитет

...
Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт заяви пред комитет
Коментари Харесай

Мадлин Олбрайт иска силна намеса на САЩ в стратегическите Балкани

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт съобщи пред комитет на Конгреса на Съединени американски щати, че корупцията " осакатява " Западните Балкани и прикани Вашингтон да отдели повече внимание на стратегически значимия район за противопоставяне на съветското и китайското въздействие , оповестява " Радио свободна Европа ".

Олбрайт, която е държавен секретар при президента Бил Клинтън от 1997 до 2001 година, сподели също, че Съединени американски щати би трябвало да работят в по-тясно съдействие с Европа по разрешаването на застоялите политически и стопански проблеми в района.

" Ние би трябвало да нападаме разрастващата се корупция , която осакатява политическите институции и подкопава върховенството на закона в целия район ", сподели Олбрайт пред комисията по външни работи на Камарата по време на чуване, отдадено на рекомендациите за балканската политика за идващата администрация на Байдън .

Съединени американски щати се стремят да интегрират Балканите в западни организации като Европейския съюз и НАТО , с цел да донесат мир и разцвет в район, потърпевш от етнически войни. Нежеланието на Сърбия да признае някогашната си провинция Косово като самостоятелна страна и заканите на Република Сръбска да се отдели от Босна и Херцеговина са двата основни въпроса, които пречат на тази цел.

Олбрайт съобщи, че Съединени американски щати са се отдръпнали от района след прекъсването на етническите войни от 90-те години на предишния век . Съединените щати управляваха две военни акции на НАТО на Балканите през това десетилетие, в това число бомбардировките на военни цели в днешна Сърбия през 1999 година

Олбрайт е един от тримата специалисти, които приказваха по време на чуването , което разиска също възходящото въздействие на Русия и Китай в района , автократичните трендове на сръбския президент Александър Вучич и нуждата американското управление да реши нерешени проблеми.

" Не сме обърнали нужното внимание на тази област , смятайки, че направихме всичко, което можахме ", разяснява тя за съветското и китайското въздействие.
 Тръмп загуби Балканите - Съединени американски щати да притиснат България за Македония, поучава някогашен началник в ОССЕ
Тръмп загуби Балканите - Съединени американски щати да притиснат България за Македония, поучава някогашен началник в ОССЕ

А суперсилата Съединени американски щати би трябвало да спре България и Сърбия да пречат на балканския разговор

Даниел Сервър, професор в университета " Джон Хопкинс " и някогашен специфичен делегат на Държавния департамент в Босна, също прикани за по-голямо присъединяване на Съединени американски щати в района в съдействие с Европа за решение на най-критичните въпроси.

Сервър сподели, че Европа не е в положение сама да реши балканските районни проблеми частично, тъй като някои страни от Европейски Съюз отхвърлят да признаят Косово. Европа управлява напъните за разрешаване на политическия задънена улица сред Сърбия и Косово от десетилетие.

" Основната причина за решение на оставащите балкански проблеми е американското ангажиране към района в тандем с европейските съдружници ", сподели Сервър. Европейски Съюз " показва, че не може да си свърши работата самичък ", сподели той.

Експертите предизвестиха Конгреса да не изтеглят силите на НАТО от Косово , като обявиха, че това ще е знак за липса на ангажираност към района в миг, когато съперничещите сили стават по-ангажирани.

Януш Бугайски, специалист от Балканите и старши помощник във Фондация " Джеймстаун ", основан във Вашингтон мозъчен концерн, сподели пред комисията, че Съединени американски щати би трябвало да " извърнат повече внимание " на построяването на сили за сигурност в Косово. " По този метод Косово ще бъде в НАТО, а не НАТО в Косово, " сподели той.

Законодателите в Косово през декември 2018 година одобриха законодателство за създаване на пълноценна войска - ход, който разпали напрежението със Сърбия, само че за което ще са нужни години.

Обръщайки се към Босна, специалистите предизвестиха, че съглашението от Дейтън от 1995 година, което сътвори политическо съглашение, учредено на шерване на етническата власт след години на война, към този момент не е жизнеспособно и служи единствено за поддържане на корупцията.
 Захариева: Позицията ни към районен съд. Македония не е
Захариева: Позицията ни към районен съд. Македония не е " несъгласие "

Недопустимо е да се дискредитират членове на семейство

Бившият държавен секретар Олбрайт разяснява, че е цялостна покруса, че след дълго време, прекарано в разрешаването на въпроса с името с гърците, българите по вътрешни аргументи насочат претенции към Северна Македония и по тази причина въпросът би трябвало да бъде заложен по какъв начин България извършва отговорностите си към Европейски Съюз.

На чуване пред Комисията по външни работи на Камарата, Олбрайт отговори на въпроси на членове на Конгреса по отношение на политиката на Съединени американски щати на Балканите.

Запитан от конгресмена Грегъри Микс , демократ от Ню Йорк, по какъв начин новата администрация на Джо Байдън и Камала Харис би трябвало да работи с Брюксел и блокадата, която България постанова на Северна Македония, тя изясни, че новата администрация би трябвало да работи по този въпрос .

Олбрайт е от Чехия и е първата жена в историята на Съединени американски щати, която служи като държавен секретар .

" Мисля, че е цялостна покруса, че България направи това по свои вътрешни аргументи и би трябвало да се сложи въпросът по какъв начин те извършват отговорностите си за участие. Мисля, че това е доста значим въпрос, който подкопава всичко, което се опитваме да създадем на Балканите , във връзка с икономическото и политическо съдействие ".
 А на Балканите всичко е умерено
А на Балканите всичко е умерено

В 100-годишния бермудски тригълник Европа - Съединени американски щати - Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР