Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов, който

...
Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов, който
Коментари Харесай

Съдът пусна под домашен арест бивш член на ВСС, търсен за пране на пари

Бившият член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Димов, който беше арестуван при започване на месеца край Пловдив по искане на австрийските управляващи, през днешния ден беше освободен под домакински арест от Апелативния съд в Пловдив. Димов обаче ще бъде следен с електронна гривна. Домашният арест ще се извършва на адреса му в София, дефинираха още апелативните съдии. Те анулираха определението на долната инстанция, което остави Димов в ареста. Решението на апелативния съд е дефинитивно.
Предстои да бъде прегледано всъщност и настояването на австрийските управляващи Димов да им бъде предаден. Те го подозират в пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според настояването им закононарушението е осъществено в интервала март-май 2022 година
Пред Апелативния съд в Пловдив юристът на Димов Емануил Йорданов уточни, че в Европейската заповед за арест на клиента му не са посочени време и място на осъществяване на закононарушението и степен на присъединяване на Иван Димов, било ясно единствено, че на разкрита от него адвокатска, а не персонална сметка са превеждани пари. " Документът не дава отговор на формалните условия, в него има празни квадратчета. А и 170 000 евро са пари, които може да бъдат изпрани и в Елин Пелин, не е належащо да се върви до Австрия ", сподели Йорданов, представен от " 24 часа ".
Иван Димов разгласи, че неговият случай ще стане емблематичен за наказателните репресии, на които може да бъде подложен един български юрист от австрийската страна. Той се закани да почисти името си. Прокурорът Иван Даскалов пък се съгласи, че домашният арест е подобаваща мярка, защото в цялостна степен подсигурява наличието на Димов в процеса по екстрадиция. Обвинителят отдръпна настояването за задържане под стража на Димов, поддържано пред първата инстанция, стана ясно от известието на съда.
Чистото правосъдно минало на Димов, неговият открит обществен и професионален статус и откритата трайна връзка с България постановат извод, че посочената от първия съд заплаха от укриване, която е била стимулирана само с тежестта на обвиняването, може да бъде сполучливо отстранена и с по-лека мярка, одобряват магистратите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР