Бившият български президент Росен Плевнелиев, който се намира от около

...
Бившият български президент Росен Плевнелиев, който се намира от около
Коментари Харесай

Плевнелиев похвали Азербайджан за войната с Армения и критикува ЕС

Бившият български президент Росен Плевнелиев, който се намира от към седмица в Баку за VIII Глобален Бакински конгрес, направи няколко изявления пред локални медии, които опонират на външната политика на България и Европейски Съюз. Тези дни Азербайджан отбелязва 1 година от войната против Армения, в която овладя Нагорни Карабах.

В изявление за haqqin.az Плевнелиев съобщи, че през цялото време Европейският съюз е заел много умерена и плаха позиция по карабахския въпрос, изразявайки неутралитет.

" Когато бях президент на България в интервала 2012-2017 година, подлагах на критика сходна позиция на Европейски Съюз, която смятах за неправилна. Исках Европейски Съюз да каже: Армения извърши експанзия, имаше огромна неправда и след 30 година Азербайджан съумя да изкорени тази неправда. Сега Азербайджан самичък възвърне правораздаването и най-сетне извърши резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Между другото, преди началото на втората карабахска война постоянно съм призовавал интернационалните организации, по-специално Организация на обединените нации, да показват волята си и да подхващат строги ограничения против Армения. Недопустимо е една страна - членка на Организация на обединените нации, да подценява толкоз жестоко интернационалното право ", съобщи Плевнелиев.

Той прикани Европейския съюз да осъди изрично арменската експанзия и да поддържа възобновяване на освободените територии: " Надявам се, че до момента в който Азербайджан поправя инфраструктурата си, европейските служители най-сетне ще схванат, че Баку избавя престижа на интернационалното право. Макар и със забавяне, Европейски Съюз би трябвало да се включи във възобновяване на Агдам, Физули, Джебраил и други освободени региони ".

Според Плевнелиев балканските страни, които страдат от фракционизъм и замразени спорове, са посрещнали с наслада успеха на Азербайджан в 44-дневната война. Българите се зарадваха на разрешаването на най-малко един замразен спор в постсъветското пространство. " Това е положително начало ", споделя политикът, представен от haqqin.az.

Пред trend.az Плевнелиев съобщи, че Азербайджан е положил основите на бъдещо спокойно съглашение с Армения.

" Рано или късно би трябвало да се стигне до него. Призоваваме Армения да си сътрудничи с Азербайджан. Разрешаването на спора сътвори нови благоприятни условия за развиването на района. Видяхме разрушенията в Карабах, където не е останала нито една къща. Фактът, че арменците са разрушили изцяло джамии, културно завещание, къщи, не се вписва в границите на справедливостта. Сега обаче Азербайджан модернизира тези региони, строи нови пътища и създава генерални проекти за градовете. Ще забележим нови градове. Трудните дни на Карабах са зад тила ни. Оттук нататък Карабах го чакат рационализация, развиване и мир ", съобщи Росен Плевнелиев.

Бившият президент споделил още, че се гордее, че президентът Илхам Алиев и азербайджанският народ са се справили с тази неправда и са съумели да разрешат дългогодишния спор, въз основа на интернационалните закони и резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Позицията на Европейски Съюз постоянно е била спорът да се уреди по дипломатически път посредством така наречен Минска група на ОССЕ и осъди използването на военна мощ. След края на 44-дневната война в Нагорни Карабах преди година Жозеп Борел, ръководителят на външните връзки на Европейски Съюз, съобщи, че Азербайджан, Армения, Турция и Русия са довели спора до формата, който следим в Сирия и Либия - външни сили с ползи в региона поддържат локални участници за конфликт с доста жертви и опустошения, след което провеждат уреждането му в полза на своето трайно наличие.

Плевнелиев е посетител на Илхам Алиев съвсем всяка година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР