Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю (2002 – 2005)

...
Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю (2002 – 2005)
Коментари Харесай

Почина бившият американски посланик в България Джеймс Пардю

Бившият американски дипломат в България Джеймс Пардю (2002 – 2005) е умрял в сряда на 77 години, оповестява, представена от БГНЕС.

Роденият през 1944 година в Мемфис Пардю бе измежду най-активните американски дипломати на Балканите. Той бе част от екипа на различен огромен американски посланик Ричард Холбрук. Двамата участваха в изработването на Дейтънското спокойно съглашение през 1995 година, което постави завършек на войната в Босна и Херцеговина.

Пардю взе участие и в изработването и подписването на друго съглашение на Балканите - Охридското, което пък постави завършек на едногодишния спор в Македония през 2001 година Той води договаряния и със сръбския деспот Слободан Милошевич по време войната в Косово.

Преди дипломатическата си кариера в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до шеф на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник. Джеймс Пардю имаше бакалавърска степен по публицистика и магистърска по политически науки.

И след отдръпването си от дейната политика той продължаваше да разяснява и проучва събитията на Балканите, в това число и в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР