Бивши и настоящи студенти отТУ - Варна:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отТУ - Варна:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Научен екип от ТУ-Варна работи по проект за цифров двойник на Варненския залив

Бивши и сегашни студенти от
ТУ - Варна:виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Научен екип на Технически университет – Варна, с началник проф. доктор инж. Тодор Ганчев организира работна среща на сътрудниците по интернационален план ILIAD, оповестиха от висшето учебно заведение за Varna24.bg .

Дейностите по плана са ориентирани към създаване на дигитален двойник на международния океан, който да разреши едновременна връзка със системи и модели от действителния свят.

Срещата ще се организира в петък, 22.07.2022 г.  от 13:30 часа в Конферентната зала, ет. 5, в постройка НУК на ТУ-Варна.

Отпуснатото финансиране от Европейски Съюз в размер на 17 млн. евро  на интернационален консорциум ILIAD с сътрудници Технически университет – Варна, Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура “ и Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките ще разреши да се сътвори дигитален двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро.

Научният екип от университета с началник проф. доктор Тодор Ганчев работи по основаването на компютърните модели на процесите в залива с част от общо привлечените 1.5 млн. лева по новаторския научноизследователски план. С финансирането от 800 хиляди лева се планува да се изготвят и нови софтуерни прототипи, употребяващи детайли на изкуствен интелект, които да подкрепят навигацията на корабите при неподходящи условия.

Следващите действия са на сътрудниците при реализацията на тази амбициозна стратегия. Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " ще конфигурира и валидира софтуерните прототипи, а Национален институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките ще подкрепи събирането на данни и моделирането на динамичността на метеорологичните условия във Варненския залив. Скоро осъщественият проект  ще докара до измерим стопански ефект за град Варна със съкращаването на времето, в което корабите минават плавателните канали без да изчакат удобни условия.

Разработката на интернационален консорциум ILIAD с сътрудник Технически университет – Варна има упоритостта да създаде виртуални модели на моретата, да моделира цифрови инфраструктури и изчислителни уреди, които дават точни прогнози за бъдещото им развиване и основаване на дигитален двойник на международния океан.

Проектът на консорциум ILIAD получи финансиране посредством програмата за проучвания и нововъведения на Европейски Съюз Хоризонт 2020 като част от Европейския зелен контракт на Европейски Съюз за 1 милиард евро.

Консорциумът ILIAD включва 56 интернационалните колегата, от 18 разнообразни страни в Европа, Близкия изток и Северна Африка. По плана работят промишлени компании, крайни консуматори, университетски институции, разработчици на научни проучвания и технологии и частни компании.

За повече информация посетете https://ocean-twin.eu/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР