Бившата шефка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА)

...
Бившата шефка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА)
Коментари Харесай

Проф. Кадурина оправдана по делото за присвояване на над 7 млн. лв. от ВМА

Бившата шефка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно закононарушение и заграбване за над 7 млн. лв. от болничното заведение, заяви Lex.bg.

Това е решил Софийският боен съд, където делото против Кадурина продължи 6 години. Присъдата е от 31 май, само че не е оповестена на уеб страницата на съда, а за нея излиза наяве от определение на Военно-апелативния съд, пред който прокуратурата към този момент е протестирала присъдата и той е насрочил съвещание за 2 ноември 2022 година

През 2016 година военната прокуратура в София прати Кадурина на съд дружно с към този момент починалия началник на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше упрекната за длъжностно закононарушение по член 282, алинея 2 от Наказателния кодекс, за това, че от 29 ноември 2004 година до 10 септември 2014 година, като длъжностно лице направила дейности, надхвърлящи служебните ѝ пълномощия, за да набави за себе си и за ръководената от нея компания „ Дерма прим “ имотна полза. Според обвиняването с дейностите си Кадурина е предизвикала вреди за близо 6,5 млн. лв. на ВМА. Тя беше упрекната настрана и за заграбване на 774 673 лв. от болничното заведение.

Скандалът с данни за източване на ВМА стартира през 2015 година, когато тогавашният народен представител от ГЕРБ и някогашен шеф на болничното заведение ген. Стоян Тонев напусна Народното събрание и му бяха повдигнати обвинявания. След това и проф. Кадурина беше упрекната, че е взела участие в източването на болничното заведение през ръководената от нея частна компания „ Дерма прим “, като употребила поста си във ВМА, с цел да дава и отдава чартърен медицински апарати на частното сдружение.

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Кадурина, като в митинга си е показала, че тя е неправилна и в нарушаване на закона, защото не били съобразени събраните по делото доказателства. Държавното обвиняване оспорва извода на военния съд, че Кадурина не може да бъде съдена за длъжностно закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс, заради това, че въпреки като шеф на клиниката да е имала длъжностно качество, от спецификата на съответната ѝ активност ставало ясно, че тя не е с обществен темперамент.

Прокуратурата не е съгласна и с извода на съда за липса на доказателства по обвиняването, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се правят процедури на пациенти на „ Дерма прим “ безкрайно във времето. В митинга се споделя също, че по делото е било потвърдено, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на употребяваните от компанията апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за заграбване на над 770 000 лв..

„ Посочват се причини за неточност на изводите на съда, за това, че размерът на претендирания от държавното обвиняване предмет на длъжностно заграбване не е открит и не е изискуем на ВМА. Твърди се, че за медицинските услуги, попадащи в предмета на обвиняването, е бил разполагаем ценоразпис за услугите предоставяни от ВМА, а размерът на присвоеното е избран от назначената повторна сложна съдебно-медицинска и икономическа експертиза по делото “, цитира митинга на прокуратурата ВоАпС.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР