Бивш сенатор от щата Джорджия е призован да свидетелства пред голямото жури в разследването на изборите през 2020 г.

...
Бившият сенатор от демократическия щат Джорджия Джен Джордан получи призовка
Коментари Харесай

Бившият сенатор от демократическия щат Джорджия Джен Джордан получи призовка да свидетелства пред голямо жури на окръг Фултън по-късно този месец, каза тя пред CNN.

Призовките към Джордан и независимия журналист Джордж Чиди са най-силната индикация досега, че окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис възнамерява да поиска обвинения в наказателното си разследване на усилията на Доналд Тръмп и неговите съюзници да отменят президентските избори през 2020 г. в Джорджия.

 Съдията от Върховния съд на окръг Фултън Робърт Макбърни говори в съда на окръг Фултън, вторник, 11 юли 2023 г., в Атланта. class= Съдията от Върховния съд на окръг Фултън Робърт Макбърни говори в съда на окръг Фултън, вторник, 11 юли 2023 г., в Атланта. Брин Андерсън/AP

Две големи съдебни заседатели с правомощия да издават обвинения се срещат редовно в окръг Фултън и се очаква Уилис да се яви пред едно от тях този месец, за да представи своя случай. Представянето вероятно ще отнеме два дни, според запознати.

Очаква се свидетелите да хвърлят светлина върху различни аспекти от случая на Уилис. Докато Чиди може да споделя информация за фалшивите избиратели на Републиканската партия, събрали се в Джорджия, Джордан стана свидетел на предизборната презентация, която Руди Джулиани и други съюзници на Тръмп направиха пред законодателите на щата Джорджия през 2020 г.

На 3 декември 2020 г. Джордан беше на изслушване на съдебната подкомисия на Сената на Джорджия относно почтеността на изборите, по време на което Джулиани, тогава адвокат на Тръмп, и други поддръжници на бившия президент разпространяваха конспиративни теории за широко разпространени нередности и измами в щата.

По време на изслушването екипът на Тръмп представи видеозапис на това, което според тях е доказателство за измама от гласуването през нощта на изборите в окръг Фултън, твърдения, които бяха разследвани от ФБР, Министерството на правосъдието и държавните изборни служители - и се оказаха погрешни.

Призовките за свидетелски показания от голямото жури призовават свидетелите да се явят пред голямото жури през месец август и посочват, че свидетелите ще получат 48 часа предизвестие, когато трябва да се явят.

Републиканският кандидат за президент, бившият президент Доналд Тръмп говори на вечерята на Линкълн на Републиканската партия на Айова през 2023 г. в Де Мойн, Айова, петък, 28 юли 2023 г. (AP Photo/Charlie Neibergall) Кандидатът за президент на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, говори на вечерята на Линкълн на Републиканската партия на Айова през 2023 г. в Де Мойн, Айова, петък, 28 юли 2023 г. (AP Photo/Charlie Neibergall) Чарли Нейбъргол/AP

И Джордан, и Чиди преди това са свидетелствали пред специалното голямо жури, което Уилис използва миналата година, за да събере доказателства в своето разследване.

Говорител на окръжната прокуратура на окръг Фултън отказа коментар.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР