Бивш министър даде много опасна оценка на вдигането на доходите

...
Бивш министър даде много опасна оценка на вдигането на доходите
Коментари Харесай

Отровна новина за доходите у нас! Думите на министър

Бивш министър даде доста рискова оценка на повдигането на приходите у нас.

" Със сигурност това ще подейства проинфлационно. Това го играхме един път, предишното лято. Нормално е в този момент хората, защото един път им се получи, и доста разноски бяха увеличени, да желаят покачване на заплатите. Ясно е на всички, че приходите в България не са задоволително високи и това е отвън коментар.
-->
И че би трябвало да се търси метод за тяхното повдигане. Но методът за повдигането на приходите е точно това - през растеж на стопанската система, растеж на продуктивността на труда, който пък минава, несъмнено, главно посредством привличането на вложения. Разбира се, доста значимо и българските компании да бъдат подпомагани, да излизат на нови пазари, да изнасят повече, само че това изисква повече време ". Това съобщи по NOVA някогашният министър на стопанската система Никола Стоянов.

На въпрос може ли да се каже, че Бюджет 2023 е антиинфлационен и дали наклонността „ слаб напредък – висока инфлация ” ще бъде преобърната от това държавно управление той отговори: „ Тенденцията беше преобърната от дълго време.

Още май месец инфлацията стигна 10 %, а за юни – допускам, че към този момент е едноцифрена, по отношение на регистрираните през септември 18,7 на 100. на процедура е спаднала съвсем двойно. Да, не покриваме критериите за еврозоната, само че темпът би трябвало да продължи. Всяка мярка, която се вкарва, би трябвало да бъде гледана през призмата на инфлацията ", акцентира той.

По думите му тази година всички са наясно, че е комплицирана задача бюджетът да се вкара в 3-процентния недостиг, който ни е нужен за еврозоната. „ На мен ми направи усещане фактът, че продължава да се държи ниско ДДС-то за браншове, на които трябваше да се помогне по време на пандемията. В момента обаче не виждам причина за това, в случай има потребност от повече доходи. Хубаво е, че се мисли за ограничения за битката със сивата стопанска система ”, уточни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР