Бивш командир от руската частна паравоенна милиция Вагнер“, който неотдавна

...
Бивш командир от руската частна паравоенна милиция Вагнер“, който неотдавна
Коментари Харесай

Бивш командир от Вагнер може да бъде депортиран от Норвегия в Русия

Бивш пълководец от съветската частна паравоенна милиция " Вагнер “, който наскоро избяга в Норвегия, е арестуван от полицията, заяви през днешния ден представител на управляващите. Руска правозащитна група твърди, че на мъжа му е било казано, че ще бъде депортиран в Русия, заяви Ройтерс.

" Той е арестуван... и ние обмисляме дали да желаяме правосъдно решение за интерниране ", съобщи за организацията Лине Исаксен от правния екип на полицията, като отхвърли да даде повече детайлности.

Според норвежкия юрист на Андрей Медведев обаче на процедура няма късмет клиентът му да бъде депортиран в Русия. " Рискът той да бъде депортиран? Той е нулев ", съобщи сбито пред Ройтерс Бринюлф Риснес.

Андрей Медведев е някогашен пълководец в групата " Вагнер “, която се бори за Русия във войната в Украйна. Той избяга, пресичайки руско-норвежката граница, и декларирал, че се опасява за живота си, защото е станал очевидец на убийствата и малтретирането на съветски пандизчии, докарани на фронтовата линия в Украйна, с цел да се бият в редиците на милицията.

" Гулагу. нет " - съветска група, която води акции за правата на пандизчиите и е в контакт с Медведев - съобщи, че той е бил арестуван и окован с белезници в неделя вечерта и му е било казано, че ще бъде отведен в център за задържане и по-късно депортиран.

Норвежките управляващи не са удостоверили, че ще го депортират, уточни Ройтерс. Полицията не е направила коментар по случая.

Групата за отбрана на правата съобщи, че Медведев ще се изправи пред " брутално ликвидиране и гибел " за това, че е приказвал против " Вагнер “, в случай че бъде върнат в Русия.

" Ние не оневиняваме Медведев. Той е направил доста неприятни неща през живота си ", съобщи правозащитната организация. " Той обаче е видял светлина, осъзнал е това, той е подготвен и желае да си сътрудничи със света, с интернационалното следствие и с управляващите на Норвегия, желае да живее и да свидетелства " против " Вагнер " и нейния създател Евгений Пригожин, се споделя още в известието.

Медведев е сирак, който се причислява към съветската войска и е излежал присъда в пандиза преди да се причисли към " Вагнер " през юли предходната година с четиримесечен контракт, който съгласно него по-късно групата неведнъж е удължила без негово единодушие.

Той съобщи, че е минал заснежената граница с Норвегия от Русия в региона на северния полярен кръг, откакто е преодолял заграждения с бодлива тел и е избегнал граничен патрул с кучета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР