Бивш китайски заместник-министър на обществената сигурност получи днес смъртна присъда

...
Бивш китайски заместник-министър на обществената сигурност получи днес смъртна присъда
Коментари Харесай

Заради корупция: Осъдиха на смърт бивш китайски заместник-министър

Бивш китайски заместник-министър на публичната сигурност получи през днешния ден смъртна присъда с две години пролонгация, съобщи Българска телеграфна агенция, позовавайки се на Асошиейтед прес и държавната телевизия.

Сун Лицзюн бе приет за отговорен по обвинявания, че отпред на незаконна група от държавни чиновници е манипулирал цените на артикули, взимал е подкупи и е направил и други закононарушения.

Това е следващата присъда в огромната акция за битка с корупцията в Китай. Тя стартира, откакто президентът Си Цзинпин пое властта в края на 2012 година

Последните санкции бяха наложени преди среща на ръководещата комунистическа партия идващия месец, на която се чака Си да опита да наруши традицията и да получи трети петгодишен мандат като водач, отбелязва АП.

Присъдата на Сун бе постановена в североизточния китайски град Чанчун. Според съда той е взел подкупи в размер на 646 милиона юана (91 милиона долара).

Бившият заместник-министър бе приет за отговорен и в корист със служебно състояние през 2018 година за манипулиране на цените на артикули, с цел да помогне на търговец да избегне загуби. Според съда също така той е продавал държавни постове и е изоставил поста си в разгара на пандемията от КОВИД-19.

Смъртната присъда на Сун е с две години пролонгация. Това значи, че тя може да бъде сменена със затвор, в случай че наказаният осъзнае последствията от дейностите си.

Китайската държавна телевизия съобщи, че в случай че смъртната присъда на Сун бъде сменена, той ще получи пожизнен затвор без право на опрощение.

Ексминистър на правораздаването и някогашен представител на ръководещата партия, които бяха упрекнати като съучастници на Сун, получиха сходни санкции през вчерашния ден. Бившият министър Фу Чжънхуа пледира отговорен, че е взимал подкупи, с цел да подкрепи укриването на незаконна активност.

Партийният функционер Ван Ликъ беше наказан по обвинявания, че е взел 440 милиона юана (62 милиона долара) подкупи за бизнес покупко-продажби, разпределяне на заеми и обезпечаване на работни места, както и че е дал 97 милиона юана (14 милиона долара) подкупи на Сун Лицзюн и други държавни чиновници.

Името на Сун се появи и в правосъден иск на министерството на правораздаването на Съединени американски щати против магната в казино промишлеността на Лас Вегас Стив Уин. Целта е била Уин да бъде заставен да се записва като задграничен сътрудник поради лобистка активност в интерес на китайското държавно управление. В правосъдния иск се споделя, че висши чиновници, в това число Сун, са желали Уин да им помогне, с цел да бъде отхвърлена молбата за виза на китайски жител. Китайските управляващи са желали мъжът, на който са били повдигнати обвинявания в корупция и е изискал политическо леговище в Съединените щати, да им бъде предаден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР