Бивш изпълнителен директор на Wells Fargo избягва затвора за ролята си в измами с фалшиви акаунти

...
Бившият изпълнителен директор на Wells Fargo Кари Толстед беше осъдена
Коментари Харесай

Бившият изпълнителен директор на Wells Fargo Кари Толстед беше осъдена на три години условно в петък за участието си в разрастващия се скандал с фалшиви сметки на банката.

Толстед се съгласи да се признае за виновна по наказателното обвинение за възпрепятстване на разследването на регулаторите на банката, която тя напусна през 2016 г., когато скандалът избухна в публичната арена. Адвокатите й настояваха тя да бъде осъдена на пробация, включително шест месеца домашен арест, вместо 12-месечната присъда затвор, поискана от прокурорите.

Wells Fargo похарчи милиарди долари през последните осем години, за да уреди обвиненията, свързани със скандала със сметките, в който Толстед изигра ключова роля.

Като ръководител на общностната банка на Wells Fargo, Толстед ръководи агресивна стратегия за „кръстосани продажби“, която доведе до отваряне на повече от 2 милиона фалшиви сметки в банки и кредитни карти без съгласието или знанието на клиентите.

Пешеходец, носещ предпазна маска, минава покрай банков клон на Wells Fargo & Co. в Ню Йорк, САЩ, в четвъртък, 9 юли 2020 г. Wells Fargo е планирано да публикува данни за приходите на 14 юли. Фотограф: Peter Foley/Bloomberg чрез Getty Images Пешеходец, носещ защитна маска, минава покрай банков клон на Wells Fargo & Co. в Ню Йорк, САЩ, в четвъртък, 9 юли 2020 г. Wells Fargo трябва да оповести данните за приходите си на 14 юли. Фотограф: Peter Foley/Bloomberg чрез Getty Изображения Питър Фоли/Блумбърг/Гети изображения

Регулаторите казаха, че Толстед и бившият главен изпълнителен директор на банката, Джон Щумпф, са се похвалили пред инвеститорите за мащаба на откритите сметки на общностната банка, въпреки факта, че милиони сметки са били изфабрикувани от служители, опитващи се да постигнат нереалистични цели за продажби, поставени от ръководството.

Толстед подписа точността на публичните разкрития на Wells Fargo, „когато е знаела или е била безразсъдна да не знае“, че изявленията относно показателя за кръстосани продажби на банката са „съществено неверни и подвеждащи“, каза Комисията за ценни книжа и борси, когато обвини Толстед и Stumpf през 2020 г.

Stumpf беше забранен от банковата индустрия и плати глоба от 17,5 милиона долара като част от споразумение с Службата на контролера на валутата.

Tolstedt, единственият изпълнителен директор на Wells Fargo, изправен пред наказателни обвинения в схемата, плати 17 милиона долара за уреждане на гражданско дело с OCC и 3 милиона долара за уреждане с SEC.

Тя получи пенсионен пакет от 125 милиона долара, когато напусна Wells Fargo, въпреки че банката си върна около 67 милиона долара от тях.

Присъдите затвор за такива високопоставени ръководители са рядкост. Само един играч на Уолстрийт излежа присъда за дейности, довели до финансовата криза от 2008 г. Последният високопоставен изпълнителен директор, изправен пред затвор за финансови престъпления, беше бившият главен изпълнителен директор на Enron Джеф Скилинг, който излежа 12 години затвор след колапса на енергийния гигант през 2001 г.

Wells Fargo се бори да подреди къщата си след скандала с фалшивите акаунти. През 2018 г. Федералният резерв наложи таван на активите на Wells Fargo - по същество му забрани да увеличава баланса си, докато не се справи с несъответствието, довело до скандалите.

— Мат Игън от CNN допринесе за тази статия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР