Бивш генерален секретар на НАТО представи предложение Украйна да се

...
Бивш генерален секретар на НАТО представи предложение Украйна да се
Коментари Харесай

Расмусен: Украйна да се присъедини към НАТО, но без окупираните от Русия територии

Бивш общоприет секретар на НАТО показа предложение Украйна да се причисли към военния алианс, само че без окупираните от Русия територии, заяви „ Гардиън “.

Андерс Фог Расмусен от дълго време работи дружно с Андрий Ермак, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, изключително преди последната среща на върха на НАТО във Вилнюс тази година, която приключи без покана за присъединение на Украйна.

Двамата мъже още веднъж разискват в необятен проект мястото на Украйна в новата европейска архитектура за сигурност, в това число на практика въпроси, свързани с обсега на украинското участие в НАТО.

Расмусен, който беше общоприет секретар на НАТО сред 2009 година и 2014 година, настоя, че проект за отчасти участие на Украйна няма да символизира заледяване на спора, а вместо това ще означи решимостта да се предизвести Русия, че не може да попречи на присъединението на Украйна към западния защитителен съюз.

През идващото лято във Вашингтон ще се организира юбилейната 75-а среща на върха на НАТО и въпросът за бъдещото участие на Украйна сигурно ще бъде съществена тематика.

Ръководството на Украйна остана горчиво разочаровано, когато под натиска на Съединени американски щати и Германия на срещата си на върха тази година НАТО направи изказване, в което се споделя, че на Украйна ще бъде препоръчана покана, когато изискванията разрешат това, като на процедура отхвърли настояването на Украйна да бъде избрана съответна дата.

Вместо това връзките на Украйна с НАТО бяха изтикани в периферията посредством основаването на Съвет Украйна-НАТО и посредством съглашение, съгласно което членовете на алианса ще оферират двустранно гаранции за сигурност на Украйна.

Расмусен съобщи, че идеята за участието на Киев в НАТО не може да бъде отсрочена още веднъж през идната година. Той сподели: " В момента се работи по този въпрос: " Дойде време да създадем идната стъпка и да отправим покана към Украйна да се причисли към НАТО. Нуждаем се от нова европейска архитектура за сигурност, в която Украйна е в сърцето на НАТО ".

Онези, които се застъпват за участието на воюващата за независимостта си страна в НАТО, са затруднени от съвсем невъзможната обстановка на Украйна, която е във война, да бъде препоръчано участие, защото според клаузата на член 5 на НАТО за групова самозащита всички страни - членки на НАТО, са длъжни да се включат в дейната защита на страната в спор. Сегашното участие на цяла Украйна в НАТО на процедура би означавало съобщение от страна на НАТО към Русия, че е на път да стартира война с Москва.

С изключването от НАТО на територии, държани от Русия, ще се понижи опасността от спор сред Русия и НАТО, твърди Расмусен.

Бившият общоприет секретар отхвърля, че този ход ще замрази спора, отстъпвайки украинска територия на Москва. Той съобщи: " Абсолютната надеждност на гаранциите по член 5 би възпряла Русия да провежда набези на украинска територия в границите на НАТО и по този начин би освободила украинските сили да отидат на фронтовата линия. "

Той съобщи: " За да стане член 5 благонадежден, ще би трябвало да има ясно обръщение към Русия, че всяко нарушаване на територията на НАТО ще бъде посрещнато с отговор. " Той съобщи, че в някои връзки предлагането наподобява на налагането на неразрешена за полети зона на Русия, тъй че тя да не може да лети над украинска територия или да изпраща ракети в украински градове.

В момента текат полемики за привличане на военни експерти преди идната среща на върха на НАТО, с цел да се разработят детайлностите по тяхната концепция, в това число по какъв начин в подтекста на изменящите се фронтови линии може да се очертае надеждна демаркационна линия, която да демонстрира украинската територия, считана за част от НАТО, и територията, окупирана от Русия.

Расмусен съобщи, че съществува неакуратен казус, защото Западна Германия се причислява към алианса през 1955 година и член 5 обгръща нейната територия, само че не и тази на Източна Германия.

Той посочи три съществени аргументи, заради които на Украйна би трябвало да бъде препоръчано участие. Украйна в НАТО би работила като защитна стена против към момента нападателната Русия. Второ, сподели той: " Трябва да осъзнаем, че сивите зони са рискови зони. Неутралитетът в остарелия смисъл на думата към този момент не съществува. Сивите зони се трансформират в прелъщение за Путин да нападна. " И най-после, той съобщи, че украинската войска в този момент е най-укрепналата в борбите войска в Европа и ще бъде преимущество и образец за другите европейски сили.

Бившият общоприет секретар съобщи, че общо 25 страни в допълнение към страните от Г-7 договарят с Украйна за двустранни съглашения за сигурност като част от рамково съглашение, наречено Киевски контракт за сигурност, което би трябвало да послужи като мост към пълноправно участие в алианса. Пактът включва широкомащабни прехвърляния на оръжия, засилен продан на разследващи данни и поддръжка за украинската отбранителна индустрия, с цел да може тя да създава по-независимо оръжия и муниции. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР