Бивш финансов министър коментира бюджета за тази година.Не виждаме достатъчно

...
Бивш финансов министър коментира бюджета за тази година.Не виждаме достатъчно
Коментари Харесай

Бивш финансов министър: Бюджет 2022 е разточителен, той не решава кризи, а създава нови

Бивш финансов министър разяснява бюджета за тази година.

Не виждаме задоволително причини да подкрепим бюджета за 2022 година Финансовият министър би трябвало да ни убеди, че той ще взема решение рецесии, а няма да основава нови. Това съобщи някогашният финансов министър Петър Чобанов от ДПС в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Той уточни, че в него е очакван огромен напредък от 4,8%, както и недостиг от 5,9 милиарда лв., като прибавим и близо 3 милиарда лв. от тази година стават общо 8,8 милиарда лв. недостиг. Това е невиждано увеличение на разноските. Това неизбежно ни кара да се питаме дали рационално ще се изхарчат тези пари, помнейки модела на ръководство „ джипка “, сподели той.

" Ние наследихме една стопанска система, която спадаше в криза. В миг на рецесия има заплаха стопанската система да се свие. Сега, съгласно бюджета, сме в интервал на напредък. Трябва да забележим дали той взема решение съществуващите проблеми или пък основава нови. Според нас той основава нови – тъй като е разхитителен бюджет. В обстановка с растяща инфлация и приходите са по-високи, само че те бързо спдат при нормализиране на обстановката ", изясни финансистът на ДПС.

" Колко разноски не са ни показани – не се знае актуализацията през юли какво ще даде. Има централен бюджет, който ние не виждаме. Затова предложихме промени в Закона за обществените финанси. Нека забележим дали тези средства ще отидат по обособените посоки ", разяснява Чобанов.

От ДПС питат какъв брой са разноските през ноември и декември, планувани с постановления на Министерски съвет. " Това ще даде отговор на въпроса до каква степен транспарантно се харчат средствата от бюджета. Това припомня за модела „ джипка “, предизвести Чобанов.

" Последователен съм и не съм спестявал рецензии, които са градивни. Този бюджет има прочут избирателен темперамент – толкоз е разхитителен, планувани са доста финансови разноски и така нататък ", обясни Петър Чобанов и добави, че не е зле управляващите да се научат да се вслушват в думите на опозицията.

Защо държавно управление, което в този момент прохожда планува такава траектория на растежа, а в идващите години той се забавя?, чуди се Чобанов. По думите му в идващите години на ръководство, би следвало да има по-голям стопански напредък и надлежно напредък, а не противоположното. Правителството счита, че се намираме в напредък.

" Помощта за бизнеса и хората би трябвало да се дава гладко и в точния момент ", акцентира той.

От ДПС се притесняват, че управата на Българска народна банка ще замязя на фамилен бизнес, защото се спряга името на Илиян Михов, който сега е в управата на ББР, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР