Бивш американски прокурор: Джак Смит „може да се наложи да каже учтиво на съдия Кенън да се измъкне“ след последната заповед

...
САЩ Окръжният съдия Ейлийн Кенън попита в понеделник специалния прокурор
Коментари Харесай

САЩ Окръжният съдия Ейлийн Кенън попита в понеделник специалния прокурор Джак Смит относно използването на голямо жури извън окръга в делото за секретни документи срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Кенън, федералният съдия в Южна Флорида, назначен по делото, настоява за отговори от Смит относно „правната уместност да се използва производство на голямо жури извън окръга, за да продължи разследването и/или да търси изслушвания след повдигане на обвинението по въпроси, свързани с конкретния обвинителен въпрос в този окръг. „

По-голямата част от делото за класифицирани документи се разглежда извън района на Кенън в Южна Флорида, но част от работата на голямото жури по случая беше извършена и във Вашингтон, където бившият президент също наскоро беше обвинен за опити за отмяна на изборите през 2020 г.

Кенън се противопостави на това и постави под въпрос защо голямо жури изслуша доказателства в DC, след като Тръмп вече беше обвинен от голямо жури във Флорида, изисквайки обяснение от Смит до август. 22.

„Въз основа на нейната заповед изглежда, че Кенън преминава в лентата на правителството“, каза пред Salon бившият прокурор на САЩ Барб Маккуейд, професор по право в Мичиганския университет. „Съгласно конституционната структура на разделение на властите, изпълнителната власт има единствената власт да разследва и повдига обвинения в престъпления. Няма причина специалният прокурор да не може да разследва свързаните обвинения в други области.“

Макуейд даде пример за свидетел, който лъже пред ФБР в окръг Колумбия, което би означавало, че случаят правилно ще бъде повдигнат в окръг Колумбия. В този случай специалният адвокат „не е длъжен или дори му е разрешено“ да споделя информация от голямото жури от окръг Колумбия със съдия във Флорида.< /p>

„Може да е неудобно, но може да се наложи специалният прокурор да каже учтиво на съдия Кенън да се откаже“, добави тя.

Но адвокатът по наказателни дела Джулия Джейн от района на залива на Сан Франциско Jayne Law Group каза, че е необичайно случай да бъде разследван от големи съдебни заседатели в различни юрисдикции.

Историята продължава

„Освен ако това не е някаква игра за сваляне на обвинения във Флорида и продължаване на друго място – да речем Вашингтон, където документите произхождат от – това е странно развитие“, каза Джейн. „Ако специалният прокурор иска да добави обвинения или да продължи разследването на случая с класифицирани документи, това обикновено ще бъде направено в същата юрисдикция, в която обвиненията са висящи. В този случай това ще бъде Флорида.“

Прочетете повече

за тази тема

First_read_more_article

Second_read_more_article

Third_read_more_article

Кенън също нареди две запечатани документи, подадени от Смит в нейното дело, заличени от протокола. ​​Досиетата бяха свързани с искането, направено от екипа на Смит миналата седмица, за изслушване относно потенциални конфликти на интереси, които биха могли да възникнат от адвоката на Уолт Наута, сътрудник на Тръмп и съобвиняем заедно с Тръмп. Адвокатът на Наута Стенли Удуърд също представлява други потенциални свидетели, които биха могли да свидетелстват срещу Наута в производството.

Прокурорите поискаха изслушване на Гарсия, за да информират клиентите на Удуърд за „потенциалните рискове и да проучат възможни откази“.

< p>„Специалният прокурор заявява в заключителни думи, че допълнението трябва да бъде запечатано от обществения поглед, „за да се съобрази с тайната на голямото жури“, но молбата за отпуск и допълнението явно не отговарят на тежестта за установяване на достатъчно правно или фактическо основание за да гарантира запечатването на предложението и допълнението“, каза Кенън в решението.

Искате ли ежедневен преглед на всички новини и коментари, които Salon може да предложи? Абонирайте се за нашия сутрешен бюлетин, Crash Course.

Миналия месец Тръмп се призна за невинен по 37 обвинения, свързани с боравенето му с класифицирани материали, след като прокурорите казаха, че многократно е отказал да върне стотици документи, съдържащи информация от ядрените тайни до отбранителните способности на нацията. Наута също се призна за невинен по свързани обвинения.

Впоследствие заместващ обвинителен акт повдигна обвинения срещу Тръмп, Наута и Карлос Де Оливейра, служител на Mar-a-Lago. Новите обвинения включват две обвинения за възпрепятстване въз основа на твърдения, че обвиняемите са се опитали да изтрият видеозаписи от камери за наблюдение в Мар-а-Лаго в края на юни 2022 г. след призовка за кадри от сигурността.

Правни експерти поставиха под въпрос Кенън годност, тъй като й е възложено да наблюдава случая с класифицирани документи и често му е давала благоприятни решения.

Назначеният от Тръмп забави разследването на ФБР, като издаде решения в полза на бившия президент, включително назначаването на „специален ръководител " за преглед на конфискувани файлове в Mar-a-Lago. Това решение по-късно беше отменено от апелативен съд.

Кенън беше назначен на съдията от Тръмп, след като загуби президентските избори през 2020 г. от Джо Байдън.

Прочетете повече

< p>за съдия Айлийн Кенън

„Липса на опит“: Експерти казват, че назначеният от Тръмп съдия Кенън е допуснал множество грешки в по-ранен процес

“ Безпрецедентно“: Експертите са изумени от подадените тайни документи на Тръмп – но се притесняват, че Кенън „може да си падне“

Експерти: Съдия Кенън току-що определи „най-лошата възможна“ дата за процеса на Тръмп за Републиканска партия

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР