Биубиу щеше все още да е бездомно куче, ако не

...
Биубиу щеше все още да е бездомно куче, ако не
Коментари Харесай

Кучета-терапевти помагат на пациентите в шанхайска болница

Биубиу щеше към момента да е бездомно куче, в случай че не бе помощта на пенсионираната редакторка Дзин Пей. Те се срещат в един зимен ден на 2015 година Тогава Дзин Пей разхожда своето куче в една тясна уличка. Биубиу ги следва от самото начало. „ Когато вървяхме бързо и тя вървеше бързо, когато забавяхме крачка и тя ни следваше по-бавно. Усетих, че желае да откри собствен дом “, споделя в изявление за „ Чайна дейли “ Дзин Пей.

От тази нощ те стават близки приятели и през декември Биубиу стартира да посещава домове за възрастни и рехабилитационни центрове като куче-терапевт, с цел да оказва помощ за възобновяване на пациентите. „ Бях доста срамежлива, само че срещата с Биубиу онази нощ в действителност усъвършенства настроението ми. Затова взех решение да я заведа на място, където да я обучат за куче-терапевт, с цел да може да помогне на повече хора “, изяснява Дзин Пей.

У Ци, създател на доброволческата стратегия „ Лапа за лек “ (Paw for Heal), основана през 2012 година, в която се употребяват лечебни кучета, споделя, че в Китай има към 300 такива животни. Около 95% от тях живеят със притежателите си и се наемат, когато има потребност.

Всяко куче минава задълбочена подготовка по интернационалните стандарти преди да получи своя документ за терапевт. 38-годишният У Ци изяснява, че са дали помощ на най-малко 100 институции. Кучетата-терапевти оферират услуги в над 10 китайски града, в това число Пекин, Шанхай, Чънду и Сямън. До края на годината се чака броят им да се усили с още 10, като с времето доближи до 1000.

„ Чрез тази услуга се надяваме да повишим осведомеността на хората, че кучетата са освен това от спътници на стопаните си вкъщи. Те могат да влязат в обществото, с цел да играят избрана роля за хората в потребност “, прибавя У Ци.

В средата на април Дзин Пей и Биубиу бяха в шанхайската болница Дзяхуей. Това е първото лечебно заведение в града, което употребява кучета-терапевти. Освен Биубиу там оказват помощ и още 4 кучета – белият самоед Момо, сиво-бялото бордър коли Доби, снежнобялата френска болонка Йойо и бездомният в миналото Юда.

 Безплатни услуги

Доброволческите услуги са безвъзмездни. В рамките на 48 часа след апела за помощ кучетата се изкъпват и се изрязват ноктите им. Често би трябвало да се употребяват и противопаразитни препарати. Доброволците показват кучетата на пациентите, след което животните демонстрират уменията си, да вземем за пример подаване на лапа, жест за признателност и други След това те се сгушват в скута на болния и му разрешават да усети меката им четина. Тази интерактивна сесия продължава към един час.

Един от пациентите в шанхайската болница е 50-годишен мъж от Сингапур с тежки пострадвания на главата и краката при пътен случай през февруари, който се показа пред репортера на „ Чайна дейли “ като Андрю. Той е с общо 10 счупени кости на главата, ребрата и крайниците. Освен това не чува с едното ухо и не може да затваря едното си око. Той споделя, че в никакъв случай не е вярвал в ориста, само че след този случай е прекарал дълго време в пренастройване на съзнанието, с цел да одобри случилото се. Андрю изяснява, че има куче вкъщи, само че болничното заведение не позволява домашни любимци. Той е там към този момент два месеца и тъжи доста за своя домакински любим. „ Когато чух за кучетата-терапевти, желаех от лекаря да ги видя, защото би трябвало да се изцелявам и душевен “, изяснява Андрю, седнал в инвалидната количка, до момента в който гали меката четина на кучето. „ Не съм се усмихвал отдавна. Трябва да остана тук още два месеца и се надявам кучетата да се върнат скоро. “

Благоприятния резултат

Според публикация в китайско списание за психологичното здраве от 2016 година доста интернационалните изследвания демонстрират, че лечението с животни има удобен резултат при лекуването на меланхолия, тревога, поведенчески разстройства и Алцхаймер.

Едно изследване от 2018 година на Медицинския факултет на Калифорнийския университет-Ървайн открило, че кучетата-терапевти оказват помощ за облекчаването на признаците на хиперактивност и недостиг на вниманието при децата. Резултатите посочили усъвършенстване при малчуганите, на които била приложена намеса с кучета, като обществените им умения и вниманието се повишили.

У Ци изяснява, че двама близнаци – Дзин И и Дзин Ър, от Нанкин, провинция Дзянсу, към този момент девет години постоянно поддържат връзка с кучета-терапевти. Първоначално на децата им липсвали обществени умения, само че в този момент като тинейджъри те са другарски настроени към непознати и оказват помощ в фамилията.

В шанхайската болница Дзяхуей 27-годишна пациентка с фамилия Циу с наслада милва всяко куче и се снима с него. Тя прекъсва образованието си в Германия, тъй като ѝ откриват рак. Циу се връща в Шанхай и е към този момент два месеца в болничното заведение. „ Животът в болничното заведение е отегчителен и скучен. Това ме потиска душевен, изключително, когато изпитвам физически дискомфорт “, споделя тя. „ Кучетата са доста отзивчиви и послушни и по някакъв метод схващат какво им споделям. Освен това усещам мощната прочувствена връзка сред тях и стопаните им. От всичко това лъха топлота и ме прави щастлива. “ Циу прибавя, че би желала да се включи в дейностите навън с кучетата-терапевти откакто физическото ѝ положение се усъвършенства.

9-годишната Лена Салцингер от Съединени американски щати също е в болничното заведение този ден, защото майка ѝ е оперирана от рак на гърдата. Момичето се реалокира да живее със фамилията си в Шанхай през октомври. „ След като пристигнахме в града и се установихме, осиновихме едно едногодишно уелско корги. Исках да дойда да видя тези кучета през днешния ден, тъй като моето е толкоз положително, когато някой се нуждае от в допълнение внимание, и има доста мощна вътрешен глас. Тя схваща, когато съм тъжна, и идва при мен. “ Лена прибавя, че за Съединени американски щати кучетата-терапевти са нещо всекидневно. „ Надявам се планът в болничното заведение да е сполучлив и да бъде признат в Шанхай и други места, тъй като кучетата са доста специфични животни и в действителност могат да оказват помощ на хората когато и да е “, прибавя Лена.

Ди Синю, началник на отдела за обществени действия и доброволческия план в болничното заведение Дзяхуей, споделя, че лицата на някои пациенти блеснат, когато видят кучетата. „ Ние сме уверени, че те ще оказват помощ на пациентите да развият по-оптимистично отношение и да са по-активни в процеса на лекуване. “

Кучетата-терапевти стартират да идват в болничното заведение от началото на тази година. Ди Синю изяснява, че ги образоват авансово и ги имунизират. „ Кучетата успокояват пациентите, които е допустимо ненадейно да се почувстват обществено изолирани откакто попаднат при нас. “

Ди Синю преди работи в болница в Съединени американски щати, където лечебни кучета постоянно посещават пациентите и им оказват помощ в рехабилитацията. В шанхайската болница те прекарват време с онкоболните, които се нуждаят от физическа рехабилитация, както и с тези, които са с психологични болести, изключително младите. „ Някои малолетни имат недоразумения с родителите, по тази причина сътворяваме фамилни игри с кучетата като метод за възстановяване на връзката. Кучетата са като мост сред децата и родителите “, изяснява Ди Синю.

Държавни лечебни заведения, в това число Шанхайският център за психологично здрав и болничното заведение Жуейдзин, също обмислят да вкарат кучета-терапевти. У Ци от „ Лапа за лек “ изяснява, че с изключение на на пациенти с когнитивни увреждания, те оказват помощ и на хора с несъразмерен стрес на работното място, както и възпитаници и учители, подложени на напрежение от изпитите.

Терапията с животни е известна на Запад, изключително в Съединени американски щати. Според статистиките в Съединени американски щати има над 50 000 кучета-терапевти, които оказват помощ на пациенти с посттравматични стресови разстройства и такива изправени пред обилни обществени катаклизми.

За да стане куче-терапевт, животното би трябвало да е най-малко на 1 година, да е в добра физическа и психическа форма. В образованието им треньорите се сблъскват с разнообразни компликации, да вземем за пример някои отхвърлят да седят, а други са прекомерно чувствителни и не смеят да се приближат до хора в инвалидни колички или с патерици, изяснява У Ци. „ Няма ограничавания за възрастта, пола и типа на кучето. Не е наложително да е доста мъдро, само че би трябвало да е прочувствено устойчиво “, споделя той, добавяйки, че притежателят би трябвало да е пълновръстен и да е полагал грижи за животното най-малко шест месеца. Някои от кучетата, които идват при тях, са на 10 години, като стопаните им се надяват във времето, което им остава да живеят, техните любимци да оказват помощ и на други хора.

Дзин Пей, собственичката на Биубиу, гледа кучета от 80-те години насам. Тя споделя, че това открито на улицата животно е най-възпитаният и отстъпчив домакински любим, който е имала. „ Преди се криех в тълпата и се срамих да приказвам с непознати. Но това куче промени живота ми и желая да покажа на хората, че бездомните животни могат да са потребни на обществото. Това може да е метод за решение на казуса с бездомните кучета “, споделя Дзин Пей.

Близо една трета от към 50-те кучета-терапевти в Шанхай са осиновени от притежателите им, доста от които споделят концепциите на Дзин.

Стефани Чан от Хонконг е собственичка на белия самоед Момо, който е на 10 години. Тя се включва в доброволческите действия, с цел да покаже на хората, че кучетата могат да бъдат доста скъпи. „ Не мисля, че работата стресира кучетата. Те обичат да излизат със притежателите си и да бъдат прегръщани от хората. Щастливи са, в случай че усетят, че са харесвани от другите “, споделя Чан, добавяйки, че Момо е добросърдечен и не се разстройва елементарно.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР