Биткойнът навърши 10 години. Как се появи тази криптовалута, какво

...
Биткойнът навърши 10 години. Как се появи тази криптовалута, какво
Коментари Харесай

Биткойнът срещу държавите: 10 години по-късно

Биткойнът навърши 10 години. Как се появи тази криптовалута, какво се промени спрямо първичния план на Сатоши Накамото и какво е неговото бъдеще.
Тази година се навършиха 10 години, откогато митичният Сатоши Накамото изпрати своето електронно писмо с описанието на революционния метод за разплащане в Биткойн мрежата. Но в края на месец ноември в акаунта на на създателя на главната криптовалута в P2P Foundation бе получена загадъчната дума „ Nour „. Това стана след многогодишно безмълвие и породи голям брой интерпретации във връзка това паметно събитие. Една от основните тематики на главната полемика бе сведена до главния въпрос: „По какъв метод появяването на нов софтуерен инструмент промени познатият ни свят и промени ли го въобще?„.

През 2008 година някой с псевдонима Сатоши Накамото показа пред неголяма група програмисти концепцията на нова платежна система, нивелираща ролята на страните, които прекомерно изборно постъпват в действителния живот и протягат ръка на едни банки и банкрутират други. Идеята е, че до момента в който преди този момент на хората се постановяваше да минават през редица медиатори, на които би трябвало да се заплащат внушителни комисионни, то в този момент е дадена опция за реализиране на преводи за милиони долари за минимално време при несравнимо по-малки такси и комисионни при задоволителна конфиденциалност. Така да вземем за пример, Bank of America ще ви вземе за произлязъл вътрешнобанков превод такса от $30. За съпоставяне, цялата спомагателна сума в мрежата Ripple при превод от $175 милиона е по-малко от един цент.

На фона на задаващата се световна рецесия и краха във вярата в класическите финансови институции, биткойнът бързо стартира да набира известност – в началото в средата на криптоанархистите, отстояващи свободата и анонимността в биткойн мрежата, а по-късно и в всеобщия пазар. Но тази технология напълно не породи от нищото.
BTC технологията: раждането на новата парадигма
Нека да се спрем на главните събития, довели до възникването на голямата промишленост на криптовалутите и да си напомним аргументите за появяването на биткойна.

През 2000-те години банките всеобщо започнаха да намаляват условията си към кредитоискателите и започнаха да дават заеми, обезпечени със залог на неподвижен парцел, който към този момент е ипотекиран. Нищо не подсказваше, че следва неволя: строителният взрив в Съединени американски щати и Европа осигуряваше прогнозируем растеж на скъпите бумаги, включващи ипотечни пакети.

Първите сигнали за идни проблеми дойдоха от европейските банки – английската HSBC и френската BNP Paribas, които записаха всеобщи отводи от обслужването на ипотечните заеми от страна на кредитополучателите. На този декор капиталовата банка Lehman Brothers, добре известна със своите обилни ипотечни активи, реши да прокара спомагателна емисия от акции. Но понижаването на нейния рейтинг от страна на Standard & Poor’s не разреши използването на тази тактичност и единственият излаз остана да се търси помощ от страната.

И макар, че Lehman Brothers бе идеалният образец за Американската фантазия (158 години безпроблемна и сполучлива работа, $59 милиарда приход в края на финансовата година и $4,2 милиарда чиста печалба), една от най-големите капиталови банки в света, на 15 септември 2008 година подаде заявление за банкрут. Малко по-късно се състояха десетки правосъдни процеси, както против рейтинговите организации, по този начин и против одиторските компании, които бяха упрекнати в заблуждаване на вложителите и в публикуването на подправени аналитични доклади, скриващи действителното положение на нещата. Последвалият фалит на Lehman Brothers започва освен необратими пазарни процеси, довели до Световната финансова рецесия, само че сътвори и удобна почва за биткойна.

Милиони консуматори от целия свят с възторг възприеха концепцията на Сатоши Накамото за биткойна, който даде нюх за самостоятелност от държавните институции. Някои консуматори на Reddit издигнаха мотото: „Ние се нуждаем от криптото“. В рамките на тази акция бяха събрани дарения от $15 милиона, като по-късно стана ясно, че $482 712 (2,9% от сумата) би трябвало да се дадат за преводите.
Осъзнаването на правата развива осъзнаването на отговорностите
Развитието на криптовалутния пазар значително повтаря главните стадии на банковия подем през 1990-те години. Мнозина помнят, че разкриването на банкова сметка можеше да стане както с персонална карта, само че също по този начин и на процедура на случайна персона от някое дружество или компания. Банките имаха право сами да разкриват подозрителните преводи и да оповестяват за тях на регулаторните органи, като това се случваше много рядко.

Но забавянето на икономическия растеж и бюджетните дефицити, повишението на пенсионната възраст и растежът на обществените разноски накараха фискалния уред да преразгледа своите подходи към идентификацията на клиента (KYC) и законите за битка с прането на пари (AML). Както нормално, предлогът бе битка с тероризма и престъпността.

Към сегашен ден чиновниците на банките имат право да изискат всевъзможни персонални документи, актове, данъчни заявления, съгласуваност и така нататък По този метод откриването на банкова сметка може да се отсрочи с месеци, само че по-важното – да бъде блокирана безусловно елементарно. Този ход усетиха както елементарните консуматори, по този начин и милионерите от двете страни на Атлантика, които не можаха да потвърдят законността на своите добити активи.
Империята отвръща на удара
Известно време регулаторните органи гледаха през просото на биткойна и на неговите производни. Появиха се стотици криптофондове, прехвърляха се милиарди долари сред криптопортфейлите, посредством ICO се привличаха големи средства, а новините за биткойна не слизаха от водещите международни медии. Но точно скорошният интервал от есента на 2017 година до зимата на 2018 стана най-важният в регулирането на криптовалутния пазар.

Първо, значително се стегнаха условията към ICO – първичното предложение на нови криптомонети и отварянето на нови криптовалутни тържища в съвсем всички европейски страни, Съединени американски щати и Азия. В последна сметка, подготвянето на нужните документи за тази активност стана скъпо и зае основна част от годишния бюджет на фирмите, занимаващи се с криптовалути. Второ, регулаторните органи взеха решение да смъкват анонимността от биткойна – Департаментът за вътрешна сигурност на Съединени американски щати, ФБР, Комисията по скъпите бумаги и тържищата постоянно се обръщаха към частните компании, занимаващи се с мониторинг на биткойн преводите и придвижването на другите криптовалути. С помощта на мощни аналитични системи бяха открити закономерностите в масивите данни на притежателите на криптовалутни портфейли и бенефициентите на криптовалутните разплащания. Именно по този метод Федералният съд на Съединени американски щати съумя да удовлетвори настояването на Данъчното ръководство към борсата Coinbase и подреди да бъдат предоставени персоналните данни на 14 000 консуматори.

10 години след появяването на биткойна можем да кажем, че в символичната битка на Давид против Голиат, победител излезе точно биткойнът. Предполага се, че биткойнът още дълго ще играе ролята на цифрово злато. Но идват нови технологии, даващи опция на централните банки да основават лични криптовалути. Един от най-ярките образци е Венецуела, която обезпечи с петрол своята национална криптовалута Petro, основана да даде опция на страната да търгува, макар глобите.

Блокчейнът надали ще стане решение на всички проблеми на човечеството, само че е в положение да трансформира познатите ни онлайн услуги в региона на логистиката и интернет разплащанията. Навярно елементарният консуматор даже няма да забележи този директен интервал. Но единствено след 5 година се чака блокчейн технологията да навлезе в световен мащаб. А условната битка на „силите на анонимната съпротива“ и „Финансовата Империя“ ще продължат още доста дълго.

По материали на Forbes

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР