Битката за истината за момента е загубена, защото ние, журналистите,

...
Битката за истината за момента е загубена, защото ние, журналистите,
Коментари Харесай

Георги Караманев: Изкуственият интелект все още не може да бъде използван без човешка намеса

Битката за истината за момента е изгубена, тъй като ние, публицистите, не съумяваме да отговорим съответно на провокациите на новото време. Дългът на журналиста е да се пробва да търси обективността, единствено че той би трябвало да узрее до този миг. Това сподели журналистът и ІТ експерт Георги Караманев в предаването " Човекът на фокус " на " Фокус ".

В момента изкуственият разсъдък към момента не е задоволително зряла технология по този начин, че да бъде употребен без човешка интервенция, счита той. " При преводите изкуствения разсъдък е доста напреднал, само че би трябвало да го редактираме. Позицията на редактора и коректора е нещо, което сигурно още доста време би трябвало да запазим. Не можем да го оставим самичък да генерира вести и да ги обявявам 1:1 ", разяснява Караманев.

Както всяка една технология, изкуственият разсъдък има плюсове и минуси, съобщи журналистът и ІТ експерт. " Ще завоюват доста тези, които бързо се ориентират за плюсовете. Ако обичайните медии намерят метод да употребяват изкуствено генерираните вести по добър метод, какъв е казусът? ", разяснява той.

Изкуственият разсъдък може да персонализира новините. " Аз виждам бъдеще, в което колосите имат много данни за нас, знаят какво ни харесва и въз основата на това да вземем за пример може да се основава не просто персонализиран фийд, а персонализирано написана вест ", съобщи той.

Това обаче основава и редица проблеми. " От една страна това лимитира гледните точки, затваряме се в балоните си на филтрите, заобикаляме се с хора, които мислят като нас, и истината отива на назад във времето. Неслучайно хора, които не са публицисти, а подкастъри, стават доста по-популярни със основаването на наличие, което едно време беше монопол на медиите ", разяснява Георги Караманев.

" Изкуственият разсъдък в подтекста на публицистиката и медиите " е тематиката на семинар, който ще се организира на 10 май от 18.00 часа в Аула Магна на Факултета по публицистика и всеобща връзка. Събитието е в границите на Публичния семинар на катедра " Радио и телевизия ", а измежду лекторите на семинара ще бъде и Георги Караманев. " Всички би трябвало да имаме думата, тъй като сме на пътя на нещо, което е доста огромно и доста може да промени обществото ни и би трябвало да го осмислим. Не го ли осмислим, неприятно ни се написа ", добави Караманлев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР