Битката срещу Covid-19 продължава макар и в по-малък мащаб. Изпълнителната

...
Битката срещу Covid-19 продължава макар и в по-малък мащаб. Изпълнителната
Коментари Харесай

Доц. Антон Тонев: Здравната реформа - с малки стъпки

Битката против Covid-19 продължава въпреки и в по-малък мащаб. Изпълнителната власт в лицето на Министерството на здравеопазването и Министерския съвет, стъпвайки върху информацията от здравната система и интернационалните институции, реши, че може да отстрани наложителните противоепидемични ограничения. С непродължаването на епидемиологичната конюнктура отпадна опцията да бъдем наложително принуждавани и глобявани поради неспазване на наложителни ограничения. Всички специалисти предлагат носенето на маски в затворена среда, спазването на отдалеченост и на хигиена. Това сподели пред БНР доцент Антон Тонев, народен представител от „ Продължаваме промяната “, ръководител на комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

И уточни, че „ измененията дават опция при неподходяща наклонност да не се стига още веднъж до изключителна епидемиологична обстановка “.

„ От 25 февруари до 1 април отхлабвахме ограниченията. Извървяхме път, в който гладко отхлабвахме ограниченията и упражнявахме непрекъснат мониторинг на данните. Категорично не сме взели политическо решение “.

Той акцентира, че до 15 май е срокът на годност на заповедта за въвеждане на условия за зелен документ за нахлуване на територията на България от някои страни, „ по тази причина към момента не може да се каже при какви условия ще протече летният туристически сезон “.

В предаването „ Неделя 150 “ той разясни, че първата смяна, която държавното управление желае да вкара в опазването на здравето, е обвързвана с метода, по който се прави политика в бранша:

„ Основните реформиращи решения би трябвало да следват един нескончаем интервал на обществени разисквания. Предстои ни подобен интервал, с цел да можем да разбираем нашите хрумвания и да дефинираме какъв отговор ще получаваме за тях. За доболничната помощ има съществени данни за насъбрани проблеми, които водят до понижаване на броя на общопрактикуващи лекари, за известия за работа в извънработно време, има сътрудници, които дълго време не могат да употребяват отпуск.

Няма да има огромно разбъркване в пластовете на избор на това кой пациент при кой общопрактикуващ доктор да отиде. Трябва да цифровизираме нашето опазване на здравето. Основните промени са за метода на възнаграждение. Да се понижи натоварването, което всеки персонален доктор се постанова да изпитва... Реформите в здравната система би трябвало да се случват с дребни стъпки, само че в авансово заложена посока “.

Средствата, които страната ще даде за вдишване на здравните вноски на украинските бежанци, той посочи, че се чака да бъдат възобновени от Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР