Битката срещу COVID -19, парламентарните избори през есента и –

...
Битката срещу COVID -19, парламентарните избори през есента и –
Коментари Харесай

Краят на Меркел се оказа по-труден от очакваното

Битката против Коронавирус -19, парламентарните избори през есента и – главно тези събития ще дефинират общественополитическия дневен ред в Германия през новата 2021 година.

Няма по-важна тематика от ковид и това ще продължи да е по този начин и през новата година. Пандемията господства публичния дискурс от март насам. И даже вероятността за всеобщо ваксиниране на популацията няма да промени това.



Пандемията ще се отрази на изборите

В същото време нараства съпротивата против ограничението на самостоятелните свободи, изключително на протестните прояви, проведени от придвижването "Инакомислещи 711 ". По този мотив политологът Флориан Хартлеб споделя за " ", че се събира едно "социално придвижване, което сплотява десни и леви екстремисти, само че също по този начин и езотерици и отричащи науката ".

Балансът сред отбраната на здравето и гарантирането на гражданските свободи ще повлияе на изборите по-късно тази година. В шест немски провинции ще има локални избори, а през септември ще се проведат и парламентарните за нов състав на Бундестага.

След 16 години и четири кабинета ерата "Меркел " ще завърши. Тогава Меркел ще е управлявала съвсем толкоз дълго, колкото и Хелмут Кол.

Какво от ръководството на Меркел ще липсва на германците?
Според Флориан Хартлеб това ще бъде "нейната воля за неизменност, неудържимата, съвсем нечовешка работа, вътрешната дисциплинираност и научният детайл в политиката ". Като минуси на политическото държание той вижда "мъглявия и клиширан език” и "упорито следвания от нея курс в бежанската политика, съпроводен от една наивна "култура на гостоприемството ", които разрешиха на "Алтернатива за Германия " да се разрасне,.

В чужбина виждаха у Меркел една спешна канцлерка и сигурен кей в смутните времена на европейската дългова рецесия, Brexit, а в този момент и та ковид.

Кой ще наследи Меркел?
Затова един от най-важните въпроси през новата година ще бъде кой ще заеме мястото ѝ. Тъй като ХДС остава водеща политическа групировка с поддръжка от към 35 %, идващият ръководител на християндемократите има положителни шансове да стане и канцлер.

Трима са претендентите, които ще си оспорват поста на идния в средата на януари цифров конгрес на партия: някогашният водач на парламентарната секта Фридрих Мерц, министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и експертът по външна политика Норберт Рьотген. Социологическите изследвания обаче сочат, че едно релативно болшинство от германците харесва за канцлер повече баварския министър-председател Маркус Зьодер от посестримия Християнсоциален съюз (ХСС). Канцлер от ХСС би била премиера за Германия.

Идва ли времето на Зелените?
Независимо кой ще е кандидатът за канцлерския пост, съюзът на ХДС и ХСС евентуално ще се нуждае от най-малко един съдружен сътрудник, с който да ръководи след изборите. Настоящият – социалдемократите от ГСДП – освен се срутва в изследванията, само че и партията наподобява изтощена след две съдружни държавни управления под управлението на Меркел. Празни улици и площади, наложителни защитни маски: Германия в края на остарялата и началото на новата 2021 година

"Зелените ", които са във напредък, са вероятен предстоящ сътрудник, който отстъпи от някои фундаменталистки позиции и наподобява са подготвени за присъединяване в ръководството. На партийния конгрес в края на ноември това беше доказано.

Поляризирано общество
"Алтернатива за Германия ", сега най-голямата опозиционна партия в Бундестага, е изолирана. Ограниченията поради пандемията обаче могат да привлекат нови гласоподаватели. "Живеем в разграничена страна и в случай че след контузията от ковид последва стопански спад, тогава публичната поляризация ще остане ", споделя Хартлеб.

Във всеки случай политологът е уверен, че пандемията ще остане най-важната тематика и през 2021 година. "Корона е най-голямата рецесия от 1945 година насам, която визира всички равнища на политиката - от локално до световно. "

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР