Битката на този герой от CNN с рака вдъхнови нейната животоспасяваща работа, помагайки на семейства в нейната индианска общност

...
Когато Теша Хоули получава диагнозата рак на гърдата на 46-годишна
Коментари Харесай

Когато Теша Хоули получава диагнозата рак на гърдата на 46-годишна възраст, тя отглежда сама две малки деца и работи на пълен работен ден за федералното правителство.

Тя и семейството й живееха в резервата Форт Белнап в Монтана, където тя израсна. Животоспасяващото лечение, от което се нуждаеше няколко пъти месечно, беше в болница на повече от 200 мили - на три часа път с кола.

Хоули, член на племето Gros Ventre, има две магистърски степени, едната по социална работа, а другата по здравна администрация. И все пак предизвикателствата, които трябваше да преодолее, за да получи грижите, от които се нуждаеше, бяха плашещи.

„Попадате в плен на емоциите и не мислите логично“, каза Хоули. „Единственото нещо, за което можех да се сетя, беше „Ще умра ли?“

Коренните американци в Съединените щати имат най-ниска продължителност на живота и най-висок процент на смъртност в много категории предотвратими заболявания.

„Като американски индианци, ние представляваме най-високите нива на всичко – диабет, сърдечни заболявания, рак – и получаваме най-лошото здравеопазване“, каза Хоули.

След преживяването си Хоули се вдъхновява да помага на други пациенти с рак и техните семейства, живеещи в резервата. Тя основа проекта Day Eagle Hope през 2017 г. и оттогава нейната организация с нестопанска цел се разшири, за да отговори на много други нужди на индианците в нейната общност.

Индийската здравна служба (IHS), агенция в рамките на Министерството на здравеопазването и човешките услуги, има за задача да предоставя федерални здравни услуги на американските индианци и местните жители на Аляска. Но Хоули казва, че агенцията е недостатъчно финансирана, услугите са непоследователни и оборудването може да бъде остаряло.

В случая на Хоули тя казва, че е имала забавяне на лечението, докато се е занимавала със сложна система от доставчици на здравни услуги, застраховки и одобрения. Тя също трябваше да кара повече от 400 мили отиване и връщане до и от Билингс, Монтана, за химиотерапия и лъчева терапия, на които прекара цяла година.

„Разходите за хотел, храна и газ са огромни и това е финансова тежест за всички“, каза Хоули. „Видяхме, че студените ветрове падат под 50 градуса и имахме 10-футови наноси в някои райони. За мен няколко пъти след като получихме лечение, щяхме да стигнем до половината път до вкъщи и трябваше да се обърнем, защото беше виелица.“

Като самотна майка, Хоули в крайна сметка взе отпуск без заплащане, за да завърши лечението си. Тя казва, че е имала 250 долара в разплащателната си сметка, когато е приключила лечението и е благодарна на семейството и приятелите, които са я подкрепили в процеса. Тя познаваше други в нейния резерват, борещи се с рак, които нямаха такъв вид подкрепа.

Пътешествието на героя от CNN Теша Хоули срещу рака включваше 400 мили обиколки за химиотерапия и радиация. Дъщеря й я придружи за последно лечение. class= Пътешествието на героя от CNN Теша Хоули, свързано с рака, включваше 400 мили обиколки за химиотерапия и радиация. Дъщеря й я придружи за последно лечение.

„Бях в ремисия от два месеца и извадих компютъра си и тогава стартира проектът Day Eagle Hope“, каза Хоули, чиято дъщеря беше на 9 по това време. „Нейното име Cree на английски се превежда като Жена от дневен орел. Това беше създадено в чест на нея и всички наши млади жени, така че те ще бъдат силни и ще помогнат на нашите хора по добър начин.

В началото семейството на Хоули заемаше своето време и превозни средства за транспорт. Хоули и нейната леля караха пациенти с рак до и от лечение, а Хоули предостави подаръчни карти за бензин, храна и хотели за нуждаещите се от нейната резервация, където много живеят под прага на бедността и нямат транспорт и мобилни телефонни услуги. Тя също така предложи семинари за подкрепа, за да свърже всеки с медицински затруднения с наличните услуги.

„Ракът засяга всеки един от нас“, каза тя. „Ракът засяга вашето психическо здраве, засяга вашето духовно благополучие, засяга цялото ви семейство. Ние се гордеем с това, че можем да помогнем на всички, не само на хората от племето, но и на неиндианците.“

Поддържане на семейства, повдигане на духа

Докато се фокусира върху навигацията на пациентите, Хоули казва, че е видяла необходимост да се справи и с несигурността на храните. Жителите на нейната общност живеят в хранителна пустиня и достъпът до прясна и здравословна храна е оскъден.

„Имаме толкова много баби и дядовци, които отглеждат внуци, и много поколения семейства живеят в едно домакинство. Не е необичайно три или четири семейства да живеят в едно жилище“, каза Хоули.

Хоули започва да прави доставки на прясна храна, придобивайки органични храни от местни фермери, за да ги разпространи в резервата, който обхваща 650 000 акра равнини и тревни площи на северна централна Монтана.

 Организацията на Хоули осигурява местна и органична храна за стотици семейства в резервата. class= Организацията на Хоули осигурява местна и органична храна за стотици семейства в резервата. Али Торган/CNN

В допълнение към постното органично говеждо и плодовете и зеленчуците, тя е включила и програма за предоставяне на прясно биволско месо на общността. Извършено по културен начин, ветераните получават честта да приберат биволите.

„Нашите предци се молеха нашият бивол да ни поддържа. И точно това се случва днес с нашата нестопанска дейност“, каза Хоули. „Ние се присъединихме към сътрудничество с нашето племе, за да върнем на нашата общност.“

След всяка реколта хиляди килограми органично постно месо се разпределят на общностите в резервата, изхранвайки стотици семейства, които често изпитват трудности.

Хоули също така провежда програми за справяне с кризи и пристрастяване към химикали и предлага терапия за коне на младежи в риск като усилия за предотвратяване на самоубийствата. През зимата, когато температурите падат до минус 50 градуса със студен вятър, Хоули носи дърва за огрев на местните старейшини.

Хоули изчислява, че е помогнала на около 3000 души не само в нейния резерват, но и от съседни племена.

„Преди да ми бъде поставена диагнозата рак, смятах, че животът ми се основава на професионалната ми кариера и образованието ми“, каза Хоули. „Все още силно вярвам, че образованието е нашият ключ за излизане от бедността, но сега знам, че това е моето призвание.“

Искате ли да се включите? Разгледайте и вижте как да помогнете

За да дарите на проекта Day Eagle Hope чрез GoFundMe,

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР