Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара,

...
Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара,
Коментари Харесай

Министър Вътев: Проблемът е, че нямаме производство

Битката е делът на българското произвеждане да нарасне на пазара, само че за това би трябвало да имаме изключителна ориентировка към пазарната конкуренция. Да имаме по-висока продуктивност, което да води до по-ниски себестойности. Това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев пред Нова тв.

Претенциите са едно, обстоятелствата са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно с всевъзможни числа. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, към 40% от свинското месо е импорт, към 90% от говеждото е импорт. Нашето произвеждане е прекомерно малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието действат извънредно директно с естествените закони, разяснява министърът.

Без поливане реализираме 400 кг царевица от декар, а с поливане 1600 кг. Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лв., въпреки да няма такава цена, без поливане ще реализираме 400 лева, а с - 1600 лева, т.е. 4 пъти повече единствено с поливане. Това не се прави, тъй като всичко е разграбено през годините, в този момент започнахме да го възвръщаме. По сходен метод стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото, изясни Вътев.

Той попита за какво толкоз доста от протестиращите са заложили в софтуерните карти на министерството под техен напън - желаят за селекционни животни 4 тона рандеман годишно от крава, в случай, че по всички правила селекционни животни от тази порода - черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация. И при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се подвига ставката, изясни още министърът.

По мотив митингите на земеделци и производители министърът разяснява: Те нямат предпочитание за разговор, желаят да стачкуват, желаят оставки. И тук към този момент би трябвало да търсим различен път на мисълта за тези митинги. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да очаквам да ми я изискат. Много години е угаждано - не би трябвало да се угажда, а да се търсят резултати.

2023 година е доста тежка за зърнопроизводителите, тъй като година по-рано засяха скъпа годишна продукция, нарастнаха и препарати, стопанската година е друга от финансовата. И тази година те са на загуба към 30%, разяснява той.

В плодове и зеленчуци е доста противоречиво изобщо дали са на загуба, само че защото това са чувствителни браншове, които имат потребност от развиване и не желаеме те да си изгубят цената, по тази причина ги поддържаме.

Безусловно поддържаме плодове и зеленчуци, производители на мляко, отглеждане на животни, добави министърът. 460 компании, свързани с развъждане на животни, са банкрутирали предходната година, удостовери той. Но добави, че записаните като брой животни в системата пораства.

Европейският правилник ни задължава да поддържаме животни, които да регистрирани. Затова влизаме при едрите преживни животни. Предстои да въведем електронно идентифициране на всяко животно и по този начин ще знаем във всеки миг кое животно къде се намира. За да закупим тези устройства, би трябвало да знаем какъв брой са нужно, по тази причина сега вършим броене на животните. Това е нужно, тъй като, с цел да се подкрепя, едно животно би трябвало да бъде разпознато, изясни още министърът.

Около 60% от свинското, към 10% от говеждото и телешкото, над 90 до 100% от пилешкото, които ядем, са български.

В подписаното в понеделник било заложено подкрепяне и за пчеларите. За да се стигне до подкрепяне, би трябвало да спрат хората да крещят и да се създадат разбори, изясни министърът. Като образец даде размера на стопанствата по брой декари. Оказало се, че максимален брой са до 300 дка.

Проблемът не е народен, български, а общоевропейски, и е функционалност от прекомерно амбициозната Зелена договорка, която прави земеделието неконкурентно по отношение на страни отвън Европейски Съюз. Затова всички в Европейски Съюз стачкуват против вноса от трети страни, добави министърът.

извънредно добре разбирам обективните учредения за митинга. Добре разбирам и субективните - на тези, които през днешния ден ще излязат - те отхвърлят разговор и желаят да стачкуват, разяснява още Вътев.

Приемете, че сега върви една инерция, която би трябвало да спре. Очакваме актуализация на климатично-почвената карта на България. Климатичните промени водят до повече вода и повече огън - би трябвало да сме подготвени за реакция при тези обстановки. В тези изменени условия имаме задоволително научни данни, имаме доста добра земеделска просвета, която доста тъкмо може да дефинира при тези климатични промени какви култури и съответни сортове в разнообразни райони може да се употребяват, добави министърът. Това трябвало да се случи в диалози с хората от бранша, с хората от науката, тогава програмата щяла да е подредена.

Държавата би трябвало да основава условия, останалото е въпрос на предприемаческа самодейност. Имаме прелестни ферми в България, които работят и няма да ги видите на митинга. Тук са тези, които са не запомнили, че има пазар и че би трябвало да бъдат конкурентни, а желаят дотации, сподели още министър Вътев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР