Биолози установиха, че употребата на през първите две седмици след

...
Биолози установиха, че употребата на през първите две седмици след
Коментари Харесай

Приемът на антибиотици в първите дни от живота забавя растежа на детето

Биолози откриха, че използването на през първите две седмици след раждането забавя растежа на детето през идващите шест години. Резултатите от техните проучвания са оповестени в научното списание „ Nature Communications “, написа БГНЕС.
" Антибиотиците са от решаващо значение за оцеляването на новороденото, само че те могат да причинят дълготрайни странични резултати ", сподели един от създателите на проучването, професор от Университета Бар-Илан Омри Корен.
 Учени сигнализират: Супербактерии ни заплашват с нова пандемия Учени сигнализират: Супербактерии ни заплашват с нова пандемия
Американски учени предизвестиха за нова световна опасност, обвързвана с разпространяването на супербактерии, оповестява „ Сайънс Алерт&ld...
Въпреки обстоятелството, че антибиотиците избавят човечеството от доста рискови инфекциозни болести, те имат и странични резултати. Например неотдавна беше открито, че при бременни дами, които одобряват макролидни антибиотици, вероятността от вродени болести на плода се удвоява.
Професор Корен и сътрудниците му са разкрили различен евентуално нездравословен резултат на антибиотиците. В хода на работата си те следили здравето на 12 400 финландски новородени, родени сред 2008 и 2010 година, с цел да преценяват по какъв начин лекарството е повлияло на здравето на децата и тяхното по-нататъшно развиване. Всички бебета са родени здрави и не са страдали от вродени болести. Около 9,3% от тях са приемали антибиотици през първите две седмици от живота им. Оказало се, че през първите шест години от живота масата на децата, получаващи антибиотици, е с 10-20% по-ниска от тази на връстниците им от контролната група. Подобни, въпреки и по-малко значими разлики, учените виждат при сравняване на растежа на децата.
Изследователите към момента не са разбрали по какъв начин тъкмо антибиотиците въздействат върху скоростта на напредък и увеличение на масата. Учените допускат, че ранната приложимост на антибиотици е трансформирала типовете и броя на бактериите в червата на децата. Поради това тяхната микрофлора " узрява " по-бавно от тази на елементарните им връстници и се възстановява едвам през шестата година от живота. Предвид сериозната роля на антибиотиците за спасяването на живота на децата, учените акцентират, че наученото от тях не значи, че бебетата по принцип не би трябвало да получават такива медикаменти. Резултатите от изследването демонстрират, че негативните странични резултати от използването на антибиотици би трябвало да бъдат изследвани допустимо най-отблизо, заключават Корен и сътрудниците му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР