Бил Гейтс – човекът създал Microsoft. Най-богатият човек в света

...
Бил Гейтс – човекът създал Microsoft. Най-богатият човек в света
Коментари Харесай

Бил Гейтс споделя прогнозите за развитие през 2019

Бил Гейтс – индивидът основал Microsoft. Най-богатият човек в света съгласно класацията на Форбс години наред. Той се слави като човеколюбец, имащ разнородни ползи. Променил света със своята активност, Гейтс се интересува от разнообразни тематики, касаещи бъдещето на Земята, което го прави „ оракул “, който напълно действително може да допусна по какъв начин ще се развият науката и технологиите.

Научното списание на Масачузетският софтуерен институт, MIT Technology Review, е взело изявление от Бил Гейтс, във връзка нововъведенията, които можем да чакаме в идващите 12 месеца.

Само ограничението на въглеродните излъчвания и зависимостта от изкопаемите горива, като петрола и въглищата засягат 3 от прогнозите му. Останалите касаят най-много нуклеарната енергетика, хамбургерите с телешко месо, без да се постанова да страдат горките крави и че асистентите с изкуствен интелект ще навлязат още повече.

Представяме ви 10-те софтуерни нововъведения за 2019 година съгласно великия Бил Гейтс:

Нова вълна в нуклеарната енергетика

Очаква се най-новите нуклеарни реактори да бъдат доста по-ефективни и сигурни. Освен това разноските по тях ще намалеят. В бъдеще няма да има проблеми с нуклеарната сила. Ще се появят модуларни дребни нуклеарни реактори. Необходимостта от застраховане на енергийните потребности ще докара до миниатюризация, която ще разреши разпространяването на нуклеарни реактори в по-малките общини. Освен това няма да се постанова изхвърлянето на CO2 в атмосферата. Милиардерът счита, че след 2030 година нуклеарния синтез, който е напълно „ зелен “ и не оставя след себе си радиоактивен боклук ще стане незаменима част от енергетиката.

Предвиждане на преждевременните раждания

Технологиите са дотолкоз развити, че елементарен кръвен тест може да покаже възможна опасност от прибързано раждане. Резултатът е основан на извънклетъчния ДНК и РНК материал, намиращ се в кръвта. Технологията е създадена в Станфордския университет, а самото проучване, посредством което може да се ревизира рискът от прибързано раждане ще се прави оценка на към 10 $. Според Гейтс, няма да мине доста време и технологията ще навлезе във всяка една болница.

Сканиране на червата

Това ще става единствено посредством малко устройство, елементарно за преглъщане, с размерите на хапче, което ще сканира червата. Освен това създаденото устройство на учените от Масачузетс извънредно елементарно може да взема проби за разбор. Това би могла да е голяма стъпка напред за страните от третия свят – по този начин по доста на ниска цена и елементарен метод ще може да се разбере за съществуването на разнообразни чревни заболявания и повода, стояща зад тях.

По-сръчни роботи

По-умни роботи. До скоро важеше наклонността роботите да служат за една строго избрана задача и при отклоняване от реда, роботът се объркваше и дефектираше. Според Бил Гейтс скоро това ще е история – роботите ще могат да правят повече от една активност с помощта на комбинацията от лазерни радари, камери и изкуствен интелект. Така роботите ще бъдат освен по-функционални, само че и по-пъргави.  

Персонализирани ваксини срещу рак

Скоро на пазара се чака да се появи и първата персонализирана ракова ваксина. Въпрос на време е. Целта на имунизацията е при съществуване на ракови кафези, да включва естествените защитни сили на организма. Тя ще може да разпознава единствено неповторимите за тумора разновидности. Разликата е, че до момента в който стандартните химиотерапии вредят на организма, имунизацията няма да вреди на здравите кафези за сметка на повредените. Атакуващите имунни кафези имат наклонността да бъдат деликатни при разкриване на останалите ракови кафези след първичното лекуване. 5 години след края на плана за картографиране на човешкия геном (2008), при публикуването на непозната до момента информация за туморната клетка от генетиците, се появи концепцията да се създават сходни ваксини. Това, което се получава е персонализирана ваксина срещу рак, създадена от биотехнологичния колос Genentech и немската компания BioNTech.

Машина улавяща въглероден диоксид

Бил Гейтс счита, че скоро ще бъдат открити многочислени  и налични способи за хващане на въглероден диоксид от въздуха. Това би било извънредно практично – предишното лято, академик от Харвардския университет направи няколко калкулации, които демонстрираха, че специфична машина може да „ улови “ въглеродният диоксид от въздуха за по-малко от 100 $ на звук. Подходът се назовава непосредствено хващане от въздуха. Машината ще улавя нездравословните излъчвания, по-късно ще се извлича въглеродът и по този начин ще се създават синтетични горива. В Италия и Швейцария съществуват два завода, които към този момент улавят CO2 от въздуха и се счита, че до 10-15 години, технологията ще се популяризира.

Часовник, който прави електрокардиограма

През миналата 2018 компанията Apple пусна на пазара най-новият си интелигентен часовник – забавното тук е, че той можеше да прави електрокардиограми. Разбира се, часовникът коства „ луди ” пари и единствено малко на брой могат да си го разрешат. През тази година се чака новите смарт часовници да масовизират тази технология и по този начин всеки да може да си направи електрокардиограми и да следи здравето си. Ако има нещо неправилно, часовникът ще уведоми своя собственик – по този начин прегледите ще станат доста по-ефективни.

Телешки бургер от лабораторно месо

Организация на обединените нации предсказва, че през 2050 година популацията на Земята ще доближи 10 милиарда, а бедността няма да е подобен проблем какъвто е в съвремието. Прогнозите сочат, че хората ще употребяват 70% повече месо, в сравнение с през 2005 година. Тъй като индустриалното развъждане на животни въздейства на климата, с цел да овладеем тези промени, ще се наложи да се премине към развъждането на месото в лаборатории или растителни заместители. Естествено не всички ще са удовлетворени от разновидността да употребяват растителни други възможности, и е ясно, че още веднъж ще доминира желанието за месо – което прави лабораторно отгледаното извънредно значимо. В идната година, холандски стартъп има желание да реализира триумф в развъждането на месо, от което да се създаде първият бургер. Да не приказваме, че това е най-екологичният вид – една фабрика за лабораторно отгледано месо ще отделя едвам 7% на 100% от въглеродните излъчвания, които отделя фермата.

Тоалетни без канализация

Енергоефективните тоалетни са устроени по този начин, че да работят без канализационна система и да обработват отпадъците на място. Около 2,3 милиарда от популацията не разполагат с добра канализация. Това води до изхвърлянето на фекални субстанции в околните потоци и езера – по този начин се популяризират бактерии, паразити и вируси, причиняващи холера и диария. Смъртните случаи за които диарията е виновна е в съответствие 1 към девет, т.е. един от девет смъртни случая е от диария в света. Скоро учените ще  завършат прототипа на евтина тоалетна, която ще работи без канализация и ще може да разделя и обработва отпадъците на място.

Асистент с изкуствен интелект

Очаква се най-новото потомство машини да схващат и приказват по-добре нашия език. Улавяйки семантичните връзки сред думите, домашните асистенти към този момент няма да разчитат на авансово конкретизирани реплики, които да ги задействат. Те ще са доста по-гъвкави, което ще ги направи по-способни и ще помогне за разпространяването им във всеки дом по света.

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР