Бих номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в

...
Бих номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в
Коментари Харесай

Атанас Славов ще обжалва законосъобразността на избора на изпълняващ функциите главен прокурор

Бих номинирал претендент за основен прокурор единствено след промени в Конституцията и в случай че Конституцията категорично ме овласти с тази подготвеност. Това съобщи пред медиите министърът на правораздаването Атанас Славов, след като Пленумът на Висш съдебен съвет откри процедура за избор на нов основен прокурор.

 

През целия месец юли ще могат да се вършат номинации за претенденти за основен прокурор. Изборът се чака да се състои в края на октомври. Номинации могат да вършат минимум трима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, както и министърът на правораздаването.

 

Според Славов, в случай че Конституционният съд допусне настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване за противоконституционни законовите промени, които уреждат метода на избиране и освобождение на основния прокурор, Висш съдебен съвет ще бъде задължен да приключи процедурата за избор на нов основен прокурор до изговаряне на Конституционен съд.

Министър Славов съобщи още, че идната седмица ще апелира пред Върховния административен съд законосъобразността на избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Според него Пленумът на Висш съдебен съвет е способният орган да направи този избор, а не колегията.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР