Бих искала да ви уверя, че стратегическият диалог, който се

...
Бих искала да ви уверя, че стратегическият диалог, който се
Коментари Харесай

Мустафа: Стратегическият диалог България-САЩ не е просто жест

„ Бих желала да ви уверя, че стратегическият разговор, който се организира в Министерския съвет, не е бюрократичен жест. Всичко, което обсъдим през днешния ден с българските съдружници, ще бъде от изгода за българския народ. Това съобщи американският дипломат Херо Мустафа преди началото на стратегическия разговор в София, съобщи БГНЕС.

Екипи на двете страни ще обсъдят съглашения в енергетиката, сигурността, защитата, 5G технологиите, анулация на визовия режим. По тези тематики ще пристигна през март в България асистент държавният секретар по консулските въпроси, заяви американският дипломат.

По-късно този месец у нас ще пристигна нова американска делегация, която ще посети обекти в региона на енергетиката. Херо Мустафа подсети, че срещата в София е резултат от извършените диалози сред Доналд Тръмп и Бойко Борисов във Вашингтон в края предходната година.

България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за полутечен газ в Александруполис, разгласи министър председателят Бойко Борисов.

„ Диверсификацията не е единствено на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите “, безапелационен е Борисов и уточни,че за предходната година сме употребили 400 млн.кубически метра полутечен газ от Гърция, а единствено за януари са контрактувани към 100 млн. куб.м синьо гориво.

Министър-председателят заяви, че в края на януари българска делегация, отпред с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, с цел да контракти по-изгодни цени на втечнения газ за българската стопанска система и промишленост.

Борисов още един път акцентира, че „ Балкански поток “ не е продължение на Турски поток, а уголемение на българската газоразпределителна мрежа.

Премиерът акцентира, че диалозите в региона на енергийната сигурност са били откровени и почтени с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който за първи път го е изслушал и не е заявил авансово написани листчета. На срещата в Белия дом ясно е декларирано, че България пази своя интерес с построяването на стратегическия газов хъб и по този метод се в върнала на газовата карта в района.

Пред американския дипломат Борисов още веднъж подсети за стратегическата договорка по закупуването на самолета „ Ф16-Блок 70 “, за ролята на България по пътя на присъединението на Северна Македония в НАТО и Европейски Съюз, както и за сигурността в Западните Балкани. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР