Бих искал да се обърна към вас във връзка със

...
Бих искал да се обърна към вас във връзка със
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: ПП мислят, че една лъжа, повторена сто пъти, ще стане истина ВИДЕО

Бих желал да се обърна към вас във връзка със сензационната неистина, която министър-председателят пусна в медиите. Очевидно е, че Кирил Петков и „ Продължаваме лъжата “ следват препоръките на Гьобелс, а точно, че една неистина, повторена 100 пъти, ще стане истина. Това съобщи министърът на районното развиване в оставка Гроздан Караджов.

Така отговори Караджов задочно на Петков по отношение на оповестените от премиера над 2,5 милиарда лв., спрени за противозаконни градежи



" За тяхно страдание, историята демонстрира, че лъжата постоянно си остава неистина. Колкото пъти обаче и да я повториш, имаш документи, с които да я опровергаеш ", уточни той.

" Научих от медиите, че Междуведомствената група, която е основана с моето име и на министъра на финансите заповед, и трябваше да се произнесе какви суми да се платят за ремонтите на пътища по остарели контракти, излезе със абсурден отчет, че имало контракти за противозаконни градежи за 2,5 милиарда лв., които аз и Министерство на регионалното развитие сме упорствали да се платят незабавно, а добричките бели ангели " Продължаваме лъжата " и Кирил Петков са ни били спрени ", разяснява министърът в оставка.

" Докладът е качен от един час на страницата на Министерство на регионалното развитие, в него няма подписи, към момента е план. Разбирайки за тази конференция, министър председателят и финансовият министър под паника изпратиха СМС-и на членовете на групата да вървят да го подписват в този момент сред два и половина и три ", уточни той, разяснявайки, че са се усетили какъв пропуск са създали.

" Договорите за 2,4 милиарда лв., не са законни градежи по смисъла а Закона за устройството на територията, не е вест - аз съм го съобщавал неведнъж тук в министерството пред медиите и в пленарна зала. Точно по тази причина настоявах Народното събрание да се произнесе по тях, тъй като непродължаването на тези обекти, без значение че са почнали без позволение за градеж, създаваше оня риск за републиканската пътна мрежа, претекстовете за който са вписани към решението на Народното събрание ", посочи Караджов.

Той цитира и отчета: " Единствената опция за превъзмогване на позволените несъответствия с условието на закона е органите на изпълнителната власт да бъдат подкрепени от Народното събрание по съответната законодателна активност ". По думите му, отчетът на Междуведомствената група поддържа законодателни промени, с цел да може да бъдат законни тези градежи.

Комисията трябваше да каже и какви суми по кои контракти би трябвало да се платят откакто ревизира осъществяването. " Комисията отхвърля да се произнесе по въпроса какъв брой би трябвало да се заплати и упорства да се образува друга, нова комисия, която да се занимава с въпроса за остойностяване ", съобщи още той.

" Лъжа е това, което " Продължаваме лъжата " и Кирил Петков твърди, че съм желал да се заплаща по тези контракти. В плана на решение на Народно събрание, което аз изпратих на Лена Бориславова и тя персонално поправя на личния преносим компютър в личния кабинет на министър-председателя, аз бях предложил и първите 600 млн., които вее платихме през решението на Народно събрание, които също да минат през надзор през Комисията през районното развиване или в Антикорупционната комисия, да влязат през зала и тогава да ги платим. Кой изиска 656 млн., които платихме, кой ме накара да минат без надзор на Народното събрание? Казва се Кирил Петков ", съобщи още Караджов и добави, че се е държал благо и добродушно.

Регионалният министър в оставка също по този начин разкри, че към момента има разменените файлове сред него и Лена Бориславова и има документите, които потвърждават изказванията му, че освен втората половина от сумата да бъдат следени от комисия и зала в Народно събрание, а първите 656 млн. да бъдат следено. Това беше персонално изтрито пред мен от Лена Бориславова ", разкри още Караджов, като аргументът бил, че министър председателят персонално се е срещнал с пътните строители и са поискали неотложно заплащане на парите на компаниите.

Караджов разяснява, че Асен Василев по времето си на длъжностен министър на финансите е желал погашение на 1,3 милиарда лв. без никакъв надзор. Той ги упрекна в опит за прекачване на личния им грях на него.

В началото работната група целеше да доближи до истината по какъв начин фактически ГЕРБ са възлагали, по какъв начин под прикритието на настоящи поправки са се възлагали съществени поправки, по какъв начин и при какви цени са били за едни компании и за други цени на други компании, посочи още той.

" При пътищата има главен ремонт, има ново строителство и реорганизация. 79% от заплащанията от общо 3 милиарда и 106 млн. са съществени поправки, не знаехме процентът на главните поправки ", съобщи Караджов.

По отношение на упомената от Петков шестметрова тръба, струваща милион, Караджов отхвърли да има такава тръба и стълбове.

" Петков се пробва да избави стола си под паника на мой тил и въобще не схваща, че това се връща против него и го прави от ден на ден неплатежоспособен в очите на хората ", счита той.

" Министърът на финансите ще се упражнява по тематиката - не му е доста ясна, само че дано се опитва. Това са същите тези контракти, същите суми и активност, същите тези противозаконни градежи по смисъла на Закон за устройство на територията, за които Асен Василев и бъдещите създатели тогава на " Продължаваме лъжата " са поискали без никакъв надзор по безусловно корупционен метод да бъдат разплатени. Преди 2 дни ревизирах стенограмата на Народно събрание, в които Асен Василев желае без никакъв надзор да бъдат разплатени тези милиард и 300 млн. Това не е ли подозрително от корупционна позиция ", попита още Караджов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР