Бичът преди 20 - 30 години с многото незаконни посегателства

...
Бичът преди 20 - 30 години с многото незаконни посегателства
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието: Трайно намалява незаконната сеч в горите

Бичът преди 20 - 30 години с многото противозаконни похищения върху българската гора към този момент не е реалност. Има наклонност към трайно понижаване на противозаконните похищения. Това сподели в " Денят стартира " инж. Валентин Чамбов – зам.-министър на земеделието.

Годишно чиновниците на държавните горски предприятия и на районните дирекции вършат стотици хиляди инспекции. За миналата години са установени към 20 000 кубически метра нелегално добита дървесина.

Тази противозаконна сеч е проблем, само че не е драмата от предходните години. На фона на 6.5 - 7 млн. добита дървесина у нас, това е нищожен %, само че всяко отсечено дърво е удар върху нас, сподели инж. Чамбов.

Той въпреки всичко допусна, че има размери, които не са съумели да задържат, само че счита, че тези размери ще понижават трайно.

Залавянето на противозаконната сеч е и с помощта на всички сигнали от жители. Агенцията има страница в обществените мрежи, както и парещ телефон.

Направени са забележими всички транспортни билети. Т.е. жителите, когато видят камион с дървесина, могат да ревизират по номера на автомобила дали придвижва законно. Може да се ревизира дали е публикуван превозен документ и това, което е натоварено на камиона дали дава отговор на активността, сподели инж. Чамбов.

По думите му в последните години има устойчива наклонност на увеличение на площите на българските гори. За 50 - 60 години този ресурс се е удвоил. Прави се всичко допустимо гората да се възвръща обикновено.

България изнася дървесина и за страни в Европейски Съюз и отвън Европейски Съюз, само че тези размери са толкоз незначителни, че на процедура не оказват въздействие върху пазара на дървесина в страната, посочи още зам.-министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР