БГНЕС Нови правила и срокове за изборите на 11 юли прие

...
БГНЕС
Нови правила и срокове за изборите на 11 юли прие
Коментари Харесай

Приеха нови правила и срокове за изборите на 11 юли

 БГНЕС Нови правила и периоди за изборите на 11 юли одобри Централната изборна комисия на свое съвещание.

26 май е срокът, до който партиите и обединенията могат да подават заявки в ЦИК за присъединяване в изборите. До 8 юни е срокът за подаването на партийните листи. Инициативните комитети, които издигат самостоятелни претенденти, пък ще би трябвало да се записват в РИК до 31 май. Предизборната акция публично ще започва на 11 юни.

Важни периоди и за гласоподавателите. На 15 юни ЦИК ще дефинира изискванията и реда, по който ще гласоподават карантинираните. Според признатите промени обаче е ясно, че те ще могат да упражнят вота си по мястото на карантиниране. Най-вероятно заявките ще стартират да се подават 14 дни преди самите избори до деня на вота.  Хората с увреждания и тези, които ще гласоподават по сегашен адрес подават заявки до 26 юни. Българите зад граница пък ще могат да подават заявление за избор в чужбина до 15 юни.

На тези избори вотът ще бъде напълно машинен. Условията обаче ще бъдат избрани на 16 май. Засега и от ЦИК, и от фирмата-доставчик твърдят, че няма да има проблем с обезпечаване на устройствата, осведоми Нова тв. А какъв брой ще костват изборите - би трябвало да стане ясно до края на седмицата.

Най-голямото предизвикателство на тези избори ще бъде напълно машинния избор за секциите с над 300 гласоподаватели. Предварителната сметка на ЦИК демонстрира, че ще са нужни към 400-500 устройства в допълнение.

" За България в допълнение не считам, че ще трябват. За чужбина не сме създали разбор, само че към 300 ", съобщи Росица Матева, представител на ЦИК.

" Длъжни сме да осъществим закона, никой няма да одобри никакви оправдания, в случай че не успеем да го създадем ", сподели Цветозар Томов

От ЦИК обмислят разновидността в секциите с повече гласоподаватели да бъдат подсигурени по две машини.

" Дори и да ги сложим по две, не са чак толкоз доста бройките ", счита Матева.

От фирмата-доставчик се надават този път да получат позволение да поправят или сменят машините в секциите, в случай че се наложи.

" Ние имаме технология и за 15-20 минути да подменим цяла една машина, без да се загуби каквато и да е информация и без риск за сигурността на вота ", съобщи Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма ".

И от ЦИК, и доставчиците твърдят, че гласуването с машина е най-трудно за операция.

" Могат да се вършат контролни инспекции, може да се следи дали има цялостна еднаквост сред машинния протокол и разписките, без да се ревизира всяка квитанция ", изясни Цветозар Томов.

" Машините са извънредно надеждни нямат съгласуваност с интернет, в някакви мрежи ", изясни Тодоров.

Все още не е ясно по какъв начин ще бъдат доставени машините в чужбина. А инспекция на ЦИК посочила, че към момента не е платена сумата за доставените 9600 машини за предходните избори. От фирмата-доставчик обаче споделят, че към този момент всичко върви по написания контракт. От ЦИК са открили и 10 машини, които  преди изборите на 4 април са били изпратени без глоба на комисията в страната и затова са били прибрани в регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР