БГНЕС До април се очаква да бъде пробит тунел Железница“ на

...
БГНЕС
До април се очаква да бъде пробит тунел Железница“ на
Коментари Харесай

До април се очаква да бъде пробит тунел Железница на АМ Струма

 БГНЕС До април се чака да бъде продънен тунел " Железница “ на автомагистрала " Струма “, който е най-дългият, строен у нас – 2 километра. Вече към 1800 м са прокопани и в двете тръби. Прави се първичната обшивка, тук-там има и вторична. Усилено се работи и по второто платно преди тунела на виадукта, който се извършва посредством потактово избутване. Това изясни през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството в изявление за Нова телевизия.

Усилено се работи по първите три сектора на Автомагистрала " Хемус “, като тук-там е стартирано полагане на асфалт. Работи се и на пътя Мездра - Ботевград. Строителите са почнали да пробиват двата тунела по обхода на Лютидол. Стартирана е работата и по обходите на Новачене и Скравена. Усилия се поставят и по правата от Калотина до Драгоман. Проектира се и Автомагистрала " Черно море “, която е значима за Черноморието.

Около 480 евентуално вероятни срутищни процеса се следят по републиканската пътна мрежа. АПИ и пътноподдържащите компании вършат обход на секторите, в които има риск и реагират превантивно. На среща в организацията с показали на научната общественост от висши механически образователни заведения и Българска академия на науките е взето е решение да бъде подкрепят процеса при оглед и определяне на рискови процеси. Към момента в България има 2178 свлачища, които са регистрирани и се следят. На 225 от тях са инсталирани контролно-измервателни системи. Изпълнява се план за монтаж на още 26. По-трудно е при срутищата, където се получава ненадейно сриване на скална маса, подбудено от преовлажняване, заледяване или топене. Възможно е слагането на сензори на огромни скални масиви, които дават данни за отклоняване в придвижване. Те се наблюдават от специалистите. В България такива има на Мадарския конник. Чрез тях учените могат да подхващат или предпишат подсилване. Там, където се установи рисково срутище, нестабилните скални маси се обрушват. С пилотен монтаж на сензори ще се реши дали може да се наблюдават процесите по скалните масиви над републиканската пътна мрежа, уточни Аврамова.

Аврамова разяснява и цените за създаване на автомагистрали в България и в други европейски страни. Цената на километър зависи от терена, геоложките изследвания, от това дали е в планина или в поле, броя на оборудванията, какви материали се употребяват, от цената на труда. В отговор на изказванията, че у нас се строи скъпо, тя цитира разбор на КСБ, в който са дадени статистически данни - цената за километър автомагистрала в България е 3,1 млн. евро. За съпоставяне в Румъния е 6,43 млн. евро/км, в Словения – 7,24 млн. евро/км, в Гърция – 10,28 млн. евро/км, а в Германия – 8,65 млн. евро/км.

Ремонтът на 52-километровия сектор на автомагистрала " Тракия “ е разграничен на три, с цел да не затрудняваме трафика. 12 км към този момент бяха ремонтирани в края на 2020 година От оставащите 40 км, стартира работа по 16,5 км. Плановете са да успеем да приключим целия сектор преди летния сезон. В отговор на въпрос за цената на ремонта автомагистралата, Аврамова подсети, че 70 млн. лева костват строително-монтажните работи за 16,5 км в двете платна. Тя е по-висока от към този момент ремонтираните 12 км, тъй като ще се стабилизира пътната основа и ще се правят по-тежки строително-ремонтни действия по структурата. Цената за останаващите 23,5 км ще се пресметна откакто се направи софтуерен план и количествено-стойностна сметка.

Като политик бих споделила, че към този момент е почнала предизборната акция и, видно от протичащото се, съперниците на държавното управление ще нападат неговите положителни политики, една от които е построяването на инфраструктура. 110 километра автомагистрали се строят сега, 810 км към този момент са издигнати през годините, уточни Аврамова.

Министърът акцентира, че държавното сдружение " Автомагистрали “ ЕАД има подписани контракти за настоящ ремонт и поддържане на Автомагистрала " Тракия “, 89 км от Автомагистрала " Хемус “, Автомагистрала " Струма “ и Автомагистрала " Марица “ след търгове по реда на Закона за публичните поръчки. И по тях се разпореждат ремонтите, в това число на Автомагистрала " Тракия “. В договорите са декларирани и подизпълнителите. Другият вид на възлагане – посредством ин хаус, е европейска инструкция, транспонирана в закона, и такава процедура има във всички европейски страни, уточни още. Тя добави, че това е метод, по който АПИ е решила, че може да редуцира периоди, години обжалване на поръчки и да форсира темповете на градеж в България. Обществените поръчки от време на време лишават години. Ускоряваме темпа на създаване на магистралния пръстен в България, законът дава тази опция, уточни министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР