БГНЕС обобщава по-важните събития за войната в Украйна от последните

...
БГНЕС обобщава по-важните събития за войната в Украйна от последните
Коментари Харесай

Жизненоважна битка за Донбас, Пентагонът доставя още оръжия на Киев

БГНЕС обобщава по-важните събития за войната в Украйна от последните часове.

- Русия съобщи, че ще даде късмет на украинските бойци, скрити в химически цех в обкръжения град Северодонецк, да се предадат.

Ще бъде обезпечен филантропичен кулоар за евакуация на част от стотиците цивилни, попаднали в капан с тях в сряда. Цивилните ще бъдат превозени до сепаратисткия район Луганск, оповестяват от съветската войска

- Външният министър на Обединеното кралство съобщи, че ще направи " всичко належащо ", с цел да освободи двама британци, наказани на гибел след присъединяване им в боеве в Украйна. Ейдън Аслин, Шон Пинър и мароканецът Саудун Брахим отхвърлят обвиняванията, че са били наемници. Те настояват, че са се били като постоянни бойци в украинската войска. Тримата бяха наказани този месец от самопровъзгласилата се Донецка национална република в Източна Украйна

- На 29 публицисти от Обединеното кралство, измежду които Клайв Майри и Орла Герин, беше неразрешено да влизат в Русия. Би Би Си популяризира малко изказване, откакто седем нейни публицисти получиха възбрана да влизат в Русия.

Говорител на осведомителният колос съобщи: " Ние ще продължим да отразяваме без значение и заслужено ".

- Пентагонът разгласи доставката на 108 гаубици M777 за Киев

Съединените щати са доставили на Украйна всички 108 обещани гаубици M777 и над 220 000 боеприпаса. Това заяви заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати по политическите въпроси Колин Кол.

Според него Киев изпитва " дефицит на муниции " за артилерията, изключително за диаметър 152 мм. " В ранните стадии на войната ние се съсредоточихме върху това да ги доставяме колкото се може повече с такива муниции, които са налични в страните, които в миналото са били част от Варшавския контракт, а в този момент се намират на източния фланг на НАТО ", съобщи Кол, говорейки на конференция на основания във Вашингтон Център за нова американска сигурност. " Стана мъчно да се реализира това, откакто равнищата на боеприпасите [на разположение] понижиха. Ето за какво преминахме към общоприетата артилерийска система на НАТО, а точно гаубиците М777 ", акцентира заместник-началникът на Пентагона.

- Зеленски: Изходът от борбата в Донбас ще реши войната

Тази вечер украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че отбраната на Донбас е " жизненоважна ", защото изходът от борбата за източния район ще реши войната.

" Да се задържим в Донбас е от решаващо значение. Донбас е ключът, който ще реши кой ще господства през идващите седмици ", съобщи Зеленски в канала си в Телеграм в ежедневното си послание към украинския народ.

- Лойд Остин жигосах имперските апетити на Москва

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин разкритикува империалистическите упоритости на съветския президент Владимир Путин.

" Нахлуването на Русия е това, което се случва, когато някоя от великите сили реши, че имперските ѝ апетити са по-важни от правата на мирните ѝ съседи ", написа той в Twitter.

" Това е въведения към един вероятен свят на безпорядък и вълнения, в който никой от нас не би желал да живее ", написа Остин.

В момента министърът на защитата на Съединени американски щати е в Брюксел, където е хазаин на срещата на Групата за отбранителни контракти с Украйна, преди да взе участие в срещата на министрите на защитата на НАТО в сряда и четвъртък.

- Украйна търси помощ от Европейски Съюз за краткотрайни зърнохранилища

Европейските страни ще обмислят опцията да дават краткотрайни зърнохранилища на Украйна, която изпитва дефицит на силози за новата зърнена годишна продукция, оповестиха от украинското министерство на земеделието.

По-рано украинският министър на земеделието съобщи в изявление за Ройтерс, че през есента, когато завърши жътвата на царевица, дефицитът на потенциал за предпазване може да доближи до 15 млн. тона.

" Имаме незабавна потребност да оборудваме краткотрайни хранилища за зърно - модулни структури и пластмасови торби ", цитира министерството думите на заместник-министъра Маркиян Дмитрасевич.

" Правителствата на Европейски Съюз ще обмислят опцията да дават на Украйна такива краткотрайни складови уреди - вследствие на това би трябвало доста да се подкрепи запазването на реколтата и да се обезпечат бъдещите доставки на зърно на международните пазари ", се споделя в изказване на министерството.

То не посочи какъв брой напреднали са разискванията и кои страни от Европейски Съюз вземат участие в тях./БГНЕС, Агенция Франс Прес, Би Би Си
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР