БГНЕС Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в

...
БГНЕС
Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в
Коментари Харесай

Професор от БАН: Хората с определен брой анититела могат да получат зелен сертификат

 БГНЕС " Хората с антитела, които са преболедували, само че не попадат в Единната осведомителна система, могат да бъдат изледвани във серитифицирани лаборатории за антитела и в случай че ги имат,  да получат също зелен документ, това е моето мнение ", сподели пред БНР проф. Маргарита Апостолова от Българска академия на науките - Института по Мулекулярна биология.

Проф. Апостолова разясни, че вече има общоприета мерна единица, в това число и в европейската общтност, която показва над какаво равнище тези анититела се считат за позитивни.

" Но има проблем, че тези антитела могат да получат и при първа игла ваксина. И това може да откаже хората да не си слагат втората доза. Но пък тогава няма да получат зелен документ за цялостен имунизационен курс.

Иначе ваксинираните също могат да се заразяват, те могат да заразяват и други хора, а също и към този момент е известно, че един доста дребен % и след двете дози не образуват антитела ", разясни още ученият.

Това касае и хората, които са преболедували, те може да се без антитела, само че пък имат така наречен зелен серетификат, добави проф. Апостолова.

Според нея обаче е значимо да се каже за следващ път, че вече се потвърди, че имунизираните прекарват заболяването доста по-леко, това касае и преболедуалите.

" За мен не е мотив на антиваксърите да кажат, че няма да се имунизират, тъй като ще се заразим.

Ние искаме да предпазим хората към нас. Затова ще се имунизираме. Ние няма да ги предапзим изцяло, но вероятността да ги заразим е по-малка, а ние да се разболеем е също по-малка. Поради тази причина би трябвало да продължим носим и маските.

При преболедувалите и имунизираните се активира клетъчният имунитет, който за преболедувалите е деен цяла година. И в случай че те се срещнат със болестта, те ще изкарат заболяването по-леко ", сподели още в " Преди всички " проф. Апостолова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР