bgbeactive Ден без асансьори“ е инициатива с глобален характер, част от

...
bgbeactive
Ден без асансьори“ е инициатива с глобален характер, част от
Коментари Харесай

Нора Стефанова, БГ Бъди активен: Все повече хора в България се включват в акции за чиста природа

 bgbeactive " Ден без асансьори “ е самодейност с световен темперамент, част от акцията NowWeMOVE. В България, " Денят без асансьори “ се координира от съдружие “БГ Бъди деен ". Варна също се включи в самодейността. Повече за събитието в морската столица заяви за " Фокус " Нора Стефанова  от екипа на БГ Бъди деен. 

- Г-жо Стефанова, 28-ми април е избран за Ден без асансьори. Варна също ще се включи в самодейността. Какво предвиждате за през днешния ден?

- 28-ми април е избран като Международен ден, в който би трябвало да изберем стълбите пред асансьорите. Инициативата е на Международната асоциация по спорт и просвета, основана в Дания.

Днес стълбите към плаж Галата ще домакинстват нестандартно състезание по стълби, в което могат да се включат единствено тези, които слизайки към плажа събират дребни боклуци и оказват помощ за изчистването на терена.

Морската столица ще стане част от интернационалната самодейност посредством на сдружение " Пауър Джъмп “, които от години разпространяват разнообразни форми на физическа интензивност в града ни. Тази година те са решили да обединят две от главните си дела в едно – стимулиране на физическата интензивност и облагородяване на градската среда. За задачата уредниците са се ориентирали към сантименталните стълби, които водят към дивия плаж Галата, заради обстоятелството, че те са по едно и също време хубав и комфортен за спортуване маршрут, който обаче постоянно е посипан с бутилки, фасове и опаковки.

В днешния ден сред 13:00 и 18:00 ч. всеки, който се е записал във формуляра за регистрация като участник в надпреварата, ще има опция да премери силите си в изкачването за време на не дребния брой стълби. Освен предварителната регистрация, основно изискване за присъединяване е събирането на дребни боклуци в плик от всеки участник, слизайки по стълбите надолу към началната стартова линия. След проявление на събраните дребни боклуци, участникът ще стартира изкачването на стълбите за време, като вземе със себе си и събрания отпадък.  Към момента към този момент има регистрирани 27 участници, само че считам, че ще дойдат и доста хора, които не са се записали.

- Какви други начинания сте планували през това лято?

- Предстоят доста забавни начинания през тази година. Ние сме част от националната платформа " Място България “ на Сдружение " Бг Бъди Активен “ и всички събития са насочени към възстановяване на градската среда, посредством основаването на повече условия за социализация и за придвижване на открито. Първата ни самодейност е през днешния ден, а на 12-ти май сдружението ни ще подкрепя съревнование по тандемни колелета за незрящи. Отново ще имаме доброволци, които ще оказват помощ на спортистите да събират настрана пластмасови боклуци и да ги подават настрана.

Освен това продължаваме и с една наша самодейност. Миналата година организирахме една огромна оф роуд акция в околност " Перчемлията “ за почистване на нерегламентирани боклуци. Битката с нерегламентираните сметища продължава, защото те се образуват нормално тук-там, които пък другояче са доста приятни за разходка и туризъм. Водим деен разговор с представители на община Варна и община Аксаково, с Държавно горско стопанство, да създадем една кръгла маса на 14-ти май, на която да обсъдим по-сериозно по какъв начин да се оправим със замърсяванията в местността " Перчемлията “ и региона към естествен парк " Златни пясъци “. Решенията, които ще вземем в границите на тази кръгла маса ще бъдат за по-дългосрочен интервал.

Целта е да се подхващат по-сериозни ограничения от страна на другите институции, с които ще ни подкрепят  по разчистването на територията,  само че по този начин също и в обособяването на по-добри места за сметоизвозване. Ще работим и за по-доброто информиране на туристите и хората, които обикалят тези региони, за това по какъв начин да опазват природата чиста.

Общо взето съвсем всичките ни събития тази година са насочени към това да правим разнообразни действия свързани с физическата интензивност, като ги комбинираме с почистването на природата.

Друго събитие, в което считаме да се включим с по-мащабна акция е Европейското състезание по плажен хандбал, чийто хазаин е град Варна. В момента преговаряме с федерацията да инсталираме по-атрактивни кошове за боклуци, в които да събираме пластмасовите бутилки, които спортистите и публиката ще употребяват. Искам да отбележа, че единствено за спортистите са поръчани 60 000 пластмасови бутилки с вода и се надяваме да успеем да ги извозим. Местната организация, която ни партнира за оползотворяване на отпадъците е " Еко партнърс “, които ни партнират във всички събития. Именно те ще ни оказват помощ, както с извозването на отпадъците, само че и с обезпечаването на консумативи, посредством които хората да се включват в нашите акции.

Паралелно с това планираме и влизане във варненски квартали за облагородяване на регионите. Миналата година поставихме футболни порти в кв. " Христо Ботев “, а тази година планираме да създадем подарък на жителите на кв. " Чайка “, където локалната общественост се задейства след нашата работа и споделиха, че и те желаят да вземат участие в самодейностите ни.

- Г-жо Стефанова, по Ваши наблюдения – усилва ли се културата на българите по повод опазването на околната среда?

- Да, постепенно, само че сигурно се усъвършенства отношението на хората към околната среда в позитивна тенденция.  Като човек, който 20 години е работил с голям брой неправителствени организации, мога да кажа, че тогава ползата към сходен тип акции беше съвсем никакъв.

Сега обаче нещата са напълно разнообразни. Има от ден на ден хора, които са отвън нашия план и дела, за които опазването на околната среда е доста значимо. В обществените мрежи има доста групи, които се самоорганизират и отиват да почистват, събират и предават разделно боклуците. Така че въпреки и постепенно това нещо се следи като положителна наклонност.

Факт е обаче и това, че в случай че не се грабне ползата на хората, по-трудно съумяваме да ги приобщим към нашите дела. Именно по тази причина се стараем всичко, което вършим да е направено по положителен и забавен метод. Забелязали сме, че рецензия и укор също не се получават нещата, тъй като хората нямат потребност да бъдат упреквани, че е мръсно. Те имат потребност да бъдат въвлечени по забавен метод и да се почувстват по-добре откакто са почистили. За задачата ние пък се стараем да измислим атрактивни събития и надпревари, посредством влизането на доброволци в кварталите, които да облагородят и по този начин нататък. Забелязали сме, че там където сме създали местата по-приветливи и приятни за хората, самите те се ангажират да ги поддържат в добър тип.

За страдание и замърсяванията са нещо, което демотивира, само че за нас е  прелестно, че от ден на ден хора са подготвени да се включват в разнообразни акции по разчистване.

- Какъв е Вашият зов към хората?

- Възможността да е чисто към нас, кварталът ни да наподобява красиво – зависи само от нас самите. Затова апелирам хората да не хвърлят безсистемно боклуци, а по този начин също когато видят отпадък, просто да се наведат и да го изхвърлят. Природата ще ни се отблагодари за това наше деяние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР