БГ адвокат с няколко гражданства, проверяван от Комисията по досиетата

...
БГ адвокат с няколко гражданства, проверяван от Комисията по досиетата
Коментари Харесай

БГ адвокат с няколко гражданства и кредитен милионер разпределял парите от Венецуела

БГ юрист с няколко поданства, проверяван от Комисията по досиетата за принадлежност към Държавна сигурност като кредитен милионер, е главната българска диря в аферата с изнесените стотици милиони евро от Венецуела. Информацията, че през България са били изнасяни пари от Държавната петролна компания на латиноамериканската страна, която е в развой на промяна на режима, бе пусната в Туитър от опозиционен венецуелски народен представител преди няколко дни и в началото бе опровергана от Министерство на външните работи. В сряда обаче стана ясно, че данните са истина, като е стартирано следствие у нас, написа Монитор.

В момента тече инспекция на ДАНС със съдействието на Българска народна банка за преводи на пари от Венецуела в банките у нас.

Според информация от проверяващите става въпрос за родения през 1950 година Цветан Цанев, който е позабравен воин на цяла редица следствия от началото на Прехода за така наречен „ каптагонова спекулация “. Цанев е проверяван и от Комисията по досиетата като дебитор на Минералбанк. Принадлежност към Държавна сигурност обаче не е открита.

Според неофициална информация е женен за германка. Пак немец е и дългогодишният бизнес сътрудник на Цанев във компанията за транспорти, импорт и експорт „ Руспетролеум “. Твърди се, че Цанев с изключение на българско има и немско, и доминиканско поданство, като сега не е на територията на страната.

Според изнесената от Цацаров информация сметката, на която са били превеждани парите към юриста, не е персонална, а доверителна. По този метод титулярът ѝ е можел да прави подсметки на своите клиенти, от които са се правили преводи в други страни. По-късно денем той разкри още, че към сметката е имало цели пет подсметки.

Наличните средства във всички тях са блокирани сподели основният прокурор. И добави, че когато стане явен целият механизъм, ще може да се приказва за целеустремен канал за парични преводи и най-вероятно ще бъдат повдигнати обвинявания в пране на пари.

Председателят на комисията за надзор на службите в Народно събрание Димитър Лазаров пък посочи, че във въпросните сметки имало 60 млн. евро. Шефът на ДАНС от своя страна удостовери, че става въпрос за стотици милиони, както и че притежателят на въпросната сметка сега не е на територията на България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР