БФС обмисля промени около противоречивия формат на Първа лига, който

...
БФС обмисля промени около противоречивия формат на Първа лига, който
Коментари Харесай

БФС променя формата на Първа лига

БФС обмисля промени към спорния формат на Първа лига, който провокира непрестанни полемики в последните три сезона, оповестява "Тема Спорт ".

Идеята на хората от футболната ни централа е, последният отбор в класирането да изпада непосредствено и да не взе участие в баражи за оставане в елита.

По този метод ще се избегне случай като този на Витошa (Бистрица) преди година. Тогава бистричани имаха едвам 8 точки в постоянния сезон, само че съумяха да се спасят, печелейки поредно баражи против Пирин (Благоевград) и Локомотив (София).

През този сезон обстановката с Верея наподобява сходна. 6 точки за 32 кръга, само че на доктрина старозагорци могат да се измъкнат посредством плейофите.

Форматът на първата шестица ще остане същият, с по два мача сред тимовете на разменено посещение, само че този в долната осмица ще бъде изменен.

Вариантите са два, като още веднъж тимовете ще бъдат разграничени на две групи по 4.

При първия, точките на отборите от постоянния сезон ще бъдат разграничени на 2, което ще стопи разликата сред тимовете, тъй като през този сезон тя бе забележителна, и мачовете от тази фаза бяха меко казано безсмислени.

Другият вид е отборите заели местата от 7 до 10 да оформят група, която ще дефинира този, който ще играе бараж за Лига Европа.

Групата с тимовете от място 11 до 14 пък ще дефинира изпадащия и тези, които ще играят мач за оставане в елита против тимове от Втора лига.

Промените ще станат ясни след Изпълкома на 15 май.

Новият шампионат пък ще стартира рекордно рано - на 12 юли. Причината е, че мачовете би трябвало да са завършили при започване на май поради Евро 2020.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР